Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil läkare avlastar primärvården

Sedan i torsdags finns det en mobil geriatriker som ska åka hem till gamla, sjuka människor för att bedöma om sjukhusvård är nödvändig. – Vårdcentralerna kan påkalla stöd för att bedöma om patienten behöver åka till sjukhuset, säger Markus Kallioinen, chefläkare på primärvården.

Annons
Anders Nelvig, chef för geriatriska rehabiliteringskliniken och Markus Kallioinen, chefläkare för primärvården, skriver att gamla, multisjuka människor är mycket känsliga för förändringar. Risken att utveckla akut förvirringstillstånd är mycket stor i samband med vård på sjukhus. De anser att det kan vara en stor fördel om basala medicinska insatser kan ges hemma. Läkarna tror också att personer som bor på särskilda boenden ibland sänds till akuten på grund av att läkare inte har möjlighet att bedöma och behandla dem på boendet och att en stor andel av dem läggs in på sjukhuset.
Den bilburna konsulten, Hoda Carlsson, arbetar normalt som överläkare på geriatrisk rehabilitering.
– Jag ska i första hand erbjuda konsultstöd till distriktsläkare, i andra hand till patienter på äldreboenden, säger hon.
Hon ska besöka patienter både i Sundsvall och Timrå kommuner, med undantag av Liden och Stöde.
Försöket pågår till slutet av maj 2008 och ska sedan utvärderas.
– Om distriktsläkare och personal på boenden anser att det finns behov av en specialist, kan de ringa till mig. Kanske kan vi då fortsätta med projektet, säger Hoda Carlsson.

Mer läsning

Annons