Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltelefoner med webbkamera, ett lyft för döva

/
  • Med hjälp av mobiltelefoner med rörliga bilder underlättas livet för många döva. Nu kan man använda teckenspråk för att kommunicera med mottagaren.

Den snabba tekniska utvecklingen har blivit en revolution för döva. Många använder bildtelefoner, webbkameror och 3G-telefoner.
– Så härligt, tänkte jag, när jag första gången såg en person använda en mobiltelefon med rörliga bilder, säger Yvonne Modig som är ordförande för Medelpads Döva Förening.

Annons
Utvecklingen har gått enormt snabbt. För tjugo år sedan fanns det bara texttelefoner. Tolk skaffades genom förmedlingstjänsten. Det vill säga, en tredje person som fick förmedla kontakten mellan den hörande och den döve.
Tjänsten finns fortfarande kvar och den behövs till exempel i kontakten med myndigheter. Men i dag är allt så mycket enklare, säger Yvonne Modig.
På bordet ligger hennes följeslagare sedan snart två år tillbaka, en 3G-telefon som snabbt för över rörliga bilder till mottagaren. Nu behöver inte samtalen längre gå genom en tredje person. Dessutom kan man se om den man tecknar till är glad eller ledsen.
Post-Telestyrelsen insåg också vilka möjligheter som fanns med den nya tekniken och startade ett försök förra våren. En del är tjänsten "Tolken i fickan". Den döve kan få tolkhjälp med 3G-telefonen, direkt när det behövs som till exempel på en resebyrå.
När datorerna kom med möjligheten att maila, underlättades livet för många döva. Nästa steg i utvecklingen var att kunna skicka textemeddelanden, sms, med mobiltelefonen. Vad som kommer härnäst är det ingen som vet.
Plötsligen finns den nya tekniken där. Men det gäller också att lära sig att använda den, säger Yvonne Modig.
Själv har hon inte börjat använda webbkameran till datorn än. Hennes barn känner ett motstånd mot mobiltelefoner med bild. De tycker att bildkvalitén blir för dålig på den minimala bildskärmen. Tecknandet är svårt att uppfatta.
Yvonne Modig tror att det är en träningssak, som så mycket annat med ny teknik. En annan nackdel är att mobiltelefonerna ännu inte fungera i många områden i Sverige.
Steget till att inte vara beroende av andra blir allt mindre för döva. Semester-resan beställs lätt via Internet, sms skickas till vänner och bekanta, flera landsting och kommuner ger information till döva och hörselskadade på teckenspråk.
Men vi som är döva måste hela tiden påminna om att vi finns. Många är äldre och isolerade och har svårt att göra sina röster hörda, säger Yvonne Modig.
Det finns minst 30 000 personer i Sverige som använder teckenspråk som sitt första språk. Men siffrorna är mycket osäkra.

Mer läsning

Annons