Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna kräver Pinheiros avgång: "Vi vill se en annan ordförande"

/

Moderaterna rasar efter beskedet att skoldirektören Tommy Nilsson slutar.
Nu kräver de att barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro avgår.
– Vi vill se ett annat ledarskap, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Annons

Första stora politiska bråket efter semestern har blossat upp efter att skoldirektören Tommy Nilsson valt att hoppa av sitt uppdrag.

Moderaterna går i ett pressmeddelande ut och uppmanar barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro att avgå.

– Vi vill också uppmana den socialdemokratiska kommungruppen och arbetarekommunen att utse en ny kandidat till ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Den bristande styrning och ledning som Pinheiro utövar riskerar att sänka oss markant i en nationell jämförelse – istället för att ta oss till topplacering, säger Elin Nilsson (M), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Är det Pinheiros fel att Tommy Nilsson avgår?

– Ja, absolut. Det är ett svagt ledarskap och det funkar helt enkelt inte. Det handlar inte om några enstaka händelser utan det är många saker som gör att det inte längre finns något förtroende kvar. Vi har varit väldigt nöjda med Tommy Nilsson och utan honom får vi svårare att nå målen.

Jörgen Berglund fyller i:

– Majoriteten riskerar nu att slänga bort möjligheten att bli Sveriges bästa skola 2021. Pinheiro har efter 229 dagar redan hunnit uttala sig nedvärderande om skolor som behöver extra stöd, försökt lägga ner skolor utan förankring, kört ekonomin i botten och nu som spiken i kistan avgår skoldirektören på grund av det bristande ledarskapet. Bollen ligger hos Socialdemokraterna och nu hoppas jag att de lyssnar på oss och byter ordförande.

João Pinheiro tar kritiken från Moderaterna med ro och konstaterar:

– Vi har haft en period med fyra år under deras ledarskap då det varit stora problem och sedan kräver de sedan politikers huvud på fat utan att ta reda på fakta. Det är ett rejält underbetyg åt dem. De borde bedriva en lika konstruktiv oppositionspolitik som vi gjorde.

Har du några planer på att avgå?

– Nej, det finns ingen anledning. Jag är fast besluten jobba vidare med de frågor som vi gick till val på och som jag brinner för.

Mer läsning

Annons