Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna nya arbetarepartiet

Självaste partiledaren höll föredrag när moderaterna hade distriktskongress i Sundsvall i helgen.
Fredrik Reinfeldt gav sig in i valkampanj i Spegelsalen med arbetsmarknaden som en viktig punkt.

Annons
Det är inte långt till valet, och det har diskuterats ett eventuellt maktskifte. Det skulle med all sannolikhet betyda att vår näste statsminister intog scenen i Stadhuset i går.
Se valet som en folkomröstning mellan bidrags- och jobblinje, sa Fredrik Reinfeldt i sin beskrivning av vänster och höger.
Inför en fullsatt Spegelsal, och med en publik som var med på noterna, berättade Fredrik Reinfeldt om vad moderaterna står för. Om själva grundtanken i politiken. Sedan gled han snabbt över på aktuella frågor och de flesta partier med andra övertygelser fick sig till publikens förtjusning en välriktad känga.
Det måste löna sig att arbeta för att det ska bli fler jobb. Jag tycker inte att Sverige ska ha ett grundtrygghetssystem med låg ersättning. Jag kan inte försvara att skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta kan vara försumbar.
Det nuvarande systemet sätter enligt moderatledaren käppar i hjulet på arbetsmarknaden.
Privata arbetsgivare måste nyanställa. De flesta skulle kunna få plats med fler, de kan växa men undviker att nyanställa.
Enligt Fredrik Reinfeldt motiverar många företagare det med att det är svårt att hitta personal - samtidigt som över en miljon människor är arbetslösa.
Det ger inget att växa. Det ger mer krångel och mer ansvar, men inget ekonomiskt tillbaka.
Exemplet är en småföretagare som får betala när de anställda råkar ut för något på fritiden, det kostar och vinsten försvinner.
Vi är så övertygade om att vi har rätt att vi har sagt att vi är det nya arbetarepartiet. Det finns de som har studsat, men mina vänner. Det var en helt tom plats i den svenska politiken.
Ett förslag för att få in fler människor på arbetsmarknaden är att slopa arbetsgivareavgiften, helt eller halvt, så länge som den nyanställde varit borta från marknaden.
Men sosseeliten som sitter nere på AMS i Stockholm får gärna ta många friår, säger Fredrik Reinfeldt och möts av skratt och applåder.
Satsningar på bruttolöner som försvinner med marginaleffekten är också något som moderatledaren vill ändra på, han vill ha lägre skatt.
Och den här gången satsar högerpartierna på enad front före valet, de har redan börjat samarbeta.

Mer läsning

Annons