Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill sänka skatten - och ersättningsnivåerna

Sänkta skatter, kapning av vårdköer och slopad arbetsgivaravgift när en arbetslös anställs. Nu har moderaterna presenterat sin ekonomiska politik. Åtgärderna betalas genom kraftiga nedskärningar i a-kassan, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

Annons
Det är ett parti i medvind som nu lägger sin skuggbudget till riksdagen.
Framför allt vill vi bryta utanförskapet i samhället. Idag är alldeles för många personer sjukskrivna, sjukpensionerade eller arbetslösa. Vi vill slå fast arbetslinjen och få fler personer att komma ur bidragsberoende, säger Bertil Kjellberg, moderat riksdagsman från Västernorrland.
Sänkt förmögenhetsskatt, förändrade arbetsgivaravgifter och sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare är några av de viktigaste förslagen. En person som tjänar 230000 kronor årligen ska få en ökad inkomst med 13700 kronor.
Vi tycker att det ska bli lönsammare att jobba. Samtidigt gör vi satsningar i vården som syftar till att få fler personer i arbete, säger Bertil Kjellberg.
Ett annat huvudnummer är att företag ska få slippa arbetsgivaravgift när de anställer personer som gått på arbetslöshetsersättning, sjukpenning, förtidspension eller socialbidrag i mer än ett år.
För unga människor ska dessa så kallade nystartsjobb vara möjliga redan efter sex månaders bidrag.
Det här ingen ams-åtgärd utan ska skötas helt mellan individen och arbetsgivaren. Arbetsförmedlarna ska få ett större ansvar för att coacha personerna till jobben, säger Bertil Kjellberg.
Moderaterna vill helt slopa landstingen och låta sjukvården gå över i statlig regi. Vården ska finansieras genom en särskild statlig skatt. Partiet vill även stimulera fler privata vårdalternativ.
Vi lägger en miljard kronor mer än s-regeringen på att korta vårdköerna och uppnå vårdgarantin, säger Jacomina Beertema, moderat landstingspolitiker.
För att klara insatserna i vården vill moderaterna höja högskostnadsskyddet för mediciner och öppen vård. Öppen vård är i korthet den vård som bedrivs utan att patienten läggs in på ett sjukhus.
För att finansiera skattesänkningarna föreslår moderaterna kraftiga bantningar i de sociala välfärdssystemen. Sjukersättningen hamnar på 75 procent de första sex månaderna, därefter blir nivån 65 procent.
Ersättningsnivån i förtidspensionen sänks från 64 till 60 procent, men får garantinivå som för ålderspensionen.
A-kassan föreslås bli 75 procent de första 100 dagarna och därefter 65 procent i 200 dagar. En person som haft en inkomst på 15000 kronor och varit arbetslös i mer än 100 dagar skulle med det moderata förslaget efter skatt få en månadsinkomst på lite drygt 6800 kronor.
Vi har en beredskap om det visar sig att de här åtgärderna bli för jobbiga att klara av för vissa grupper. Vi kommer att följa utvecklingen, säger Magnus Sjödin, moderat oppositionsråd i Sundsvall.
Moderaterna vill även minska det internationella biståndet och dra in på föräldraförsäkringen.

Mer läsning

Annons