Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona mitt i salladen

/
  • D:n på QS-Odlingssystem AB, Arild Johansson berättade för samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om att företaget energiåtervinner 92 procent i sin anläggning.

I går besökte Mona Sahlin ett odlingsföeretag i Klockarberget.
– Jag är imponerad av företagets sätt att återvinna energi, sade samhällsbyggnadsministern.

Annons
Ledande socialdemokrater besöker Sveriges 290 kommuner. Till Sundsvall och Njurunda kom Mona Sahlin.
Inom en snar framtid kommer alla varor och tjänster energideklareras och vårt samhälle kommer att genomgå en förändring till en hållbarare energipolitik. Vi satsar på biobränsle, vattenkraft, vindkraft och effektivisera enegiintensiva företag, menade Mona Sahlin.
Med på resan till Klockarberget var fackliga organisationer och lokala politiker.
Alla intryck vi får vid besöken i er kommun tar vi med oss till vår kongress. Där drar vi tillsammans upp riktlinjerna för framtidens politik. Alla ska med, så enkelt är det, säger Mona Sahlin.
Företaget har utvecklat ett eget system för salladsodling som man i dag har patent på.
Amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa beställde ett slutet odlingssystem för odling i rymden.Kostnaderna blev dock för höga, projektet lades ned.
Salladen odlas i krukor vid en sluten- helautomatisk anläggning där ljuset kan regleras.
Av värmen från lamporna får vi ett 65 gradigt varmt vatten som man kan värma villorna här i Klockarberget med, säger Arild Johansson.
Arild Johanssons dröm är att bygga "Gröna boxar" .
Då har man helt eliminerat problemen med klimat, väder och årsväxlingar. Möjligheten att placera det processtyrda odlingsystemet centralt i tätorten gör att man slipper omlastning och transporter.
Men vi är för små, ett sådant stort projekt mäktar det lilla familjeföretaget inte med, säger Arild Johansson och vänder blicken mot Mona Sahlin.
Med "Gröna boxar" kan odlaren i Norrland producera produkterna året runt, med samma förutsättningar oberoende av yttertemperatur och antalet soltimmar.
Det är här staten ska kunna gå in och ekonomiskt hjälpa den här typen av företag. Just nu diskuteras något som kallas "Elrot" i budgetförhandlingarna. Det innebär att all direktverkande el på villor ska försvinna. QS-Odlingssystem har hittat en formel som intresserar mig mycket, säger Moma Sahlin.


Mer läsning

Annons