Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica och babyn – två av de mest utsatta

Annons

Klockan är bara fem när jag slår på datorn och ser mejlet. Jag har morgonrocken på mig och det ryker om kaffekoppen. Meddelandet handlar om en ung höggravid kvinna som tillbringar nätterna på tågstationen och det gör att jag drar på mig kläderna och smyger ut ur huset med en kamera i handen.

Den vinternatten sover ett tiotal hemlösa på stationen. En av dem är Peter, en missbrukare som jag stött på i olika sammanhang senaste åren. Där finns också en handfull romska tiggare. De sover på filtar längs väggarna med sina tillhörigheter samlade i svarta plastsäckar. Jag frågar Peter vem av dem som är höggravid och han pekar på ett bylte i salens ena hörn. "Det är hemskt", konstaterar han krasst. Till saken hör att Peter har tillbringat flera år av sitt liv på allmänna platser. Inte minst nattetid.

När jag smyger fram tittar 19-åriga Monica på mig med sömnig blick. Hon lyfter av sig ett par lager med filtar och stryker sig över magen medan hon hasar sig upp till halvsittande ställning. Jag presenterar mig och hon svarar på mina frågor med hjälp av knagglig svenska och en del engelska ord. Jag frågar om jag får ta några bilder.

Resten kanske ni känner till. Det blev en artikel om Monica och om Johanna Nordin som har ägnat en del av vintern åt att förmedla värme, vård och näring åt de mest utblottade vi har omkring oss. För drygt en vecka sedan födde Monica en dotter. Tack och lov skedde det inte på järnvägsstationen.

Ibland väcker reportage om utsatta människor ilska. En ilska som handlar om vi och dom. Jag får för mig att de argsinta aldrig har sett en frusen, fattig eller rädd människa i ögonen. Och hur ska tillvaron för dem kunna förändras om vi blundar? Påtryckningar kan ske på en rad olika sätt. Hjälpinsatser likaså. Men jag kan inte tänka mig något viktigare än att ljuset riktas mot en tonårsflicka som ligger på stengolvet på en tågstation med en fullgången baby i magen.

Mer läsning

Annons