Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Moraliskt stötande att utbrända startar parti"

Kan man vara utbränd och ändå bilda ett nytt politiskt parti? Det anser inte försäkringsläkarna i Västernorrland. — Vi finner det moraliskt stötande, säger försäkringsöverläkaren Johan Smedberg

Annons
Försäkringsläkarna i Västernorrland protesterar i ett kort debattinlägg i Dagens Nyheter mot att en av initiativtagarna till det nya feministiska partiet presenterar sig själv som långtidssjukskriven på grund av utbrändhet.
Om man har arbetsförmåga nog att resa land och rike runt och starta ett politiskt parti då kan man rimligen inte vara så utbränd att man inte har någon arbetsförmåga och är heltidssjukskriven, säger Johan Smedberg.
Försäkringsläkare har vanliga läkarjobb men arbetar på deltid som experter åt försäkringskassorna, där de bland annat bedömer innehållet i vad andra läkare skrivit om enskilda personers sjukdom.
Samtliga läkare som var med vid försäkringsläkarnas senaste träff i Västernorrland har skrivit under debattinlägget i DN.
De anser att det aktuella fallet bara är ett exempel på hur attityderna till sjukförsäkringen förskjuts. Yngre generationer är mer benägna att sjukskriva sig för att de har problem med chefen eller med dagis.
Var går då gränsen? Kan man över huvud taget vara föreningsaktiv och utbränd eller långtidssjukskriven?
Hade det varit en reumatiker och sjukpensionär som drivit det här hade det varit en annan fråga, säger Johan Smedberg.
Men vid utbrändhet är det just hjärnan och energin som har försvunnit. Det är det som ligger i diagnosen. Man har tappat sin förmåga att hålla ihop stora sammanhang och driva frågor. Man orkar inte planera och man har minnessvårigheter.

Mer läsning

Annons