Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordåklagaren vill bli domare

/

Kammaråklagare Göran Kvist har drivit flera uppmärksammade mord- och knarkmål de senaste åren.
Nu söker han tjänst som rådman i Sundsvalls tingsrätt, och kan inom kort sitta till doms över sina gamla jobbarkompisars brottsutredningar.

Annons
Vid tingsrättens stängning i går var Göran Kvist den ende som hade sökt tjänsten som vikarierande rådman på sex månader. Därmed talar det mesta för att Göran Kvist redan 1 september tar plats på domarbänken. Men det formella beslutet återstår.
Som åklagare har Göran Kvist drivit flera dramatiska och uppmärksammade mål bakom sig. Många knarklangare har avslöjats och fängslats under hans ledning. Men mest omskrivna var troligen det spektakulära avslöjandet av bankrånarna i Kvissleby och Nathalie Rönnqvists mördare.
Många poliser gillar Göran Kvists sätt att driva fallen. I rätten är han känd för skarpsinniga frågor, dramatiska utspel och en retorik utöver det vanliga.
Men det har även stormat kring Kvist. Reaktionerna blev starka när han använde ordet "pojkstreck" i ett beslut att lägga ner en brottsutredning på Nivrenaskolan. Han åtalades för tjänstefel för att han inte tilldelade Nathalie Rönnqvists mördare försvarsadvokat i tid, men friades av tingsrätten.
Inom kort ska han granskas av statens ansvarsnämnd, eftersom chefsåklagaren anmält honom för att han missade att släppa en häktad i tid.
Om han får tjänsten som domare i tingsrätten kan det innebära att han ska värdera utredningar gjorda av polismän han jobbat mycket nära i flera år. I rättssalen kan han möta åklagare som tills helt nyligen var hans jobbarkompisar och som kanske blir det igen om ett halvår.
Det kan hända att det blir jävsinvändningar, säger Sten Sikström, tillförordnad lagman och chef på tingsrätten.
Begreppet "jävig" betyder ungefär "partisk". Det blir en domare exempelvis om han är släkt med någon i målet, om han har egenintresse i målets utgång, eller är ovän med en part. Då får han inte döma.
Men det finns också så kallat delikatessjäv. Där är gränserna inte lika tydliga. Det handlar om vänskapsband, kärleksrelationer eller annat som gör att domarens objektivitet kan ifrågasättas.
Sten Sikström tror inte att det skulle innebära några problem för Göran Kvist att förhålla sig objektiv.
Man måste känna själv om det finns risk för delikatessjäv. Jag tror att de flesta jurister har en bra förmåga att skilja på privatliv och arbete. Och rent teoretiskt går det att ordna arbetsuppgifter så att den här frågan inte ens behöver uppkomma, resonerar Sten Sikström.
Göran Kvist själv vill inte lämna några kommentarer kring sin eventuella nya roll.

Mer läsning

Annons