Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännare får vård

En 16-årig mordbrännare dömdes i dag till vård inom socialtjänsten. — Pojken har ett omfattande vårdbehov. Någon annan påföljd hade varit otänkbar, säger försvarsadvokat Fredrik Lindberg.

Annons
Det var en tystlåten och olycklig pojke som ställdes inför rätta i dag i Sundsvall. Han har utan omsvep erkänt att det var han som startade elden uppe på Sundsvalls sjukhus i våras. Patienter från två avdelningar evakuerades eftersom det fanns risk för rökspridning. Några veckor innan hade 16-åringen startat tre bränder i Nacksta, varav en bedöms som mordbrand på grund av spridningsrisk till den intilliggande skolan Oasen.
Pojken berättade under dagens tingsrättsförhandling att han bara hade en tanke i huvudet vid brandtillfällenaeldning.
I Nacksta var han ute och cyklade när tanken kom över honom. Han stannade till vid ett olåst soprum, gick in, tände på och stack sedan därifrån. Pojken återvände till brottsplatsen och tittade på räddningsarbetet innan han cyklade vidare och upprepade proceduren på ytterligare två platser. Tredje gången gillt sågs han av en polis som ropade \"stopp\".
Jag blev livrädd och cyklade därifrån, berättar pojken.

Tanken gick ej att stoppa
Han säger vidare att när han börjar tänka på \"eldning\" går det inte att stoppa. Sedan en tid tillbaka är han omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Han bor på ett behandlingshem där han kommer att utredas närmare och få erforderlig vård. Även tidigare har han varit i täta kontakter med vården, eftersom han haft problem kring sin person.
I sin slutplädering sa assistentåklagare Ulrika Blyberg att pojkens låga ålder utesluter fängelsestraff som rimligt alternativ. I och med det var åklagare, försvar och även rättens ledamöter överens om påföljden som kom att bestämmas till vård inom socialtjänsten.
Sten Sikstöm, tillförordnad lagman vände sig till 16-åringen när han avkunnade domen och sa:
Om du varit en vuxen person hade det blivit ett långvarigt fängelsestraff. Nu får vi hoppas att du kommer tillrätta med dina problem och att det går bra för dig i framtiden.

Mer läsning

Annons