Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännarna riskerar dyrt skadestånd

Paret som misstänks för mordbranden i Granloholm riskerar ett fett skadeståndskrav från Sundsvalls kommuns försäkringsbolag. Notan ligger på 3,5 miljoner kronor. — Ställs någon till svars kommer vi att kräva ersättning, säger Björn Ryd, vd för Svenska Kommunförsäkringar.

Annons
Fastighetskontoret bedömer att kostnaden för att bygga upp och återställa skollokalerna blir cirka 3,5 miljoner kronor.
En tredjedel av den nedbrunna enheten Kvisten, som tillhör Sticksjö skola, rivs helt och hållet. Det enda som blir kvar är grunden som blästras.
Resten har sanerats från rökskador och används nu av alla elever i Kvisten. Och i fortsättningen får personal och barn fortsätta att tränga ihop sig.
Nu väntar vi på beslut från försäkringsbolaget och skolan. För skolans del gäller det vissa ändringar invändigt. Helt färdigt blir det antingen i oktober eller november, säger Lennart Olsson vid fastighetskontoret.
Sundsvalls kommuns försäkringsbolag, Svenska kommunförsäkringar, har startat ett ärende för skadereglering efter branden. Ytterligare ett annat företag gör en ansvarsutredning för Svenska Kommunförsäkringars räkning.
Ställs någon som ansvarig kommer vi att rikta krav mot denne. Det vanliga är att man undersöker om personen har en hemförsäkring. Finns det kan det bli aktuellt att vända sig mot det försäkringsbolaget, säger Björn Ryd.
I april i fjol brann en skola i Mellerud. Sju ungdomar och unga män har åtalats och ska snart upp i rätten. I veckan krävdes de på 1,6 miljoner kronor i skadestånd av Länsförsäkringar.
I Sundsvall har två personer, 17 och 20 år gamla, erkänt att de tänt på Kvisten i Granloholm. Sannolikt får de räkna med ett ännu större skadestånd.
Jag vill inte uttala mig i det enskilda fallet. Men var och en måste ju ta ansvar för sina handlingar, säger Björn Ryd.
Sundsvalls kommun har på senare år inte haft särskilt många stora skadeärenden. Det senaste som brann var Sundsvall Energis lageranläggning i Korstaverket. Den skadan kostade cirka 16 miljoner kronor att åtgärda, enligt Björn Ryd.

Mer läsning

Annons