Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkte maken: "Jag förtränger minnena"

/

Under den avslutande delen av mordrättegången berättar mannen att hans fru inte visste om att hon var dement och vid något tillfälle ska ha sagt att det vore bättre om hon fick dö.
– Hon ville inte heller ha mer hjälp från kommunen och det framförde jag, säger 83-åringen som erkänt att han knivdödade hustrun och sedan försökte ta sitt eget liv.

Annons

Mannens bräckliga hälsa i kombination med kvinnans demens ska ha gjort tillvaron ohållbar. Natten mot den 1 april avslutade han sin frus liv när hon låg i parets säng.

Enligt läkarutlåtandet led 83-åringen av en allvarlig psykisk störning när gärningen begicks och den sista delen av rättegången kom till stora delar att handla om vilket straff som ska utdelas när domen kommer om en vecka.

– Jag anser att det ska rubriceras som mord. Det var ingen hastig tanke. Han har även vid ett tidigare tillfälle velat avsluta fruns och sitt eget liv samtidigt. Brottet har ett synnerligen högt straffvärde och huvudregeln är livstids fängelse. Mannen har i nuläget inget behov av psykiatrisk vård och det vore stötande om man skulle kunna ta ihjäl en närstående i hemmet utan att få en allvarlig påföljd, säger åklagare Stina Sjöqvist.

Mannens advokat Bertil Kjellberg anser däremot att det handlar om ett dråp och att det finns skäl för fängelseförbud. Han beskriver sin klient som en gammal man i en djup depression som var förtvivlad över parets situation.

De hade båda erbjudits mer stöd men tackat nej. Enligt maken handlade det om kvinnans ovilja och om rädslan över vad som skulle hända om hon hamnade på ett boende.

– Det här är en tragedi för alla inblandade. På grund av sin egen skröplighet och fruns sjukdom skruvades maken ner i en allvarlig psykisk sjukdom. Det handlade om ett snabbt knivhugg och sedan höll han handen över hennes mun för att skynda på förloppet. Det fanns inga tecken på någon strid. Det var inte utdraget.

Bertil Kjellberg anser att det finns risk för att mannen försöker göra sig själv illa i framtiden.

– Jag anser att straffet bör bli skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk vård.

Mannen själv beskriver sin hustru som glad, trevlig, snygg och ekonomisk. Hon var också hans stöd när hans egen hälsa sviktade.

– Nu försöker jag avskärma mig från det som har hänt. Det gäller bara att överleva. Sorgen kommer nog om, och när, jag kommer ut men nu förtränger jag minnena även om jag också kan vara helskärpt om det behövs. Jag gjorde på samma sätt efter min cancersjukdom.

Efter en kort överläggning kom rätten fram till att mannen på sannolika skäl är misstänkt för mord och att han ska vara häktad fram till att domen faller.

Läs också:

Mordmisstänkt i rätten: "Minns ingenting"

Grannar vittnar om parets pressade situation

Åldringarna som dödade sina fruar

Man misstänks ha dödat sin fru

Mer läsning

Annons