Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordutredare synas av tingsrätten

Var det fel att låta Nathalie Rönnqvist mördare sitta inlåst i flera dygn utan en försvarare vid sin sida? — Nej, jag hade gjort samma sak om situationen var densamma i dag, sade kammaråklagare Göran Kvist när han förhördes om sitt agerande. Överåklagare Krister Waern vill att åklagaren ska straffas med villkorlig dom och höga böter.

Annons
Riksåklagaren anser att 19-åringen skulle fått juridisk hjälp i ett tidigare skede och i går togs frågan upp i Sundsvalls tingsrätt. Rättssalen var fylld av åklagare som följde förhandlingen med stort intresse. Utfallet kan bli ett vägledande instrument i framtiden.
Tingsrätten började förhandlingen med att besluta om stängda dörrar under målsägandeförhöret med Nathalies mördare. Beslutet motiverades med att mannen numera lever med skyddade personuppgifter och att det fanns risk att hans identitet skulle röjas om allmänheten fanns med i rättssalen. En begäran om att även Göran Kvist skulle lämna rättssalen avslogs däremottrots att mannen uppgav att han kände obehag och rädsla inför att tala med åklagaren i samma rum.
I tre dygn satt Nathalie Rönnqvist mördare inlåst på polisstationen i Sundsvall. Till en början nekade den då 19-årige mannen till brott. Den tredje dagen gav han upp och erkände under stor vånda. Först efter erkännandet och när det var dags för häktningsförhandling fick han tillgång till en försvarsadvokat.
I förhör har mannen berättat att han aldrig riktigt förstod vad det innebar att ha en försvarsadvokat vid sin sida och att förhörsledarna inte förklarade vikten av ett försvar. När frågan togs upp var attityden att \"du kan väl ställa upp ändå på förhör\". Han beskriver att han var chockad, omtumlad och rädd vid förhörstillfällena.
Men enligt poliserna var han tuff och bestämd.
Han är ingen man bestämmer över och den första dagen när jag talade om att han hade rätt till ett försvar sa han att han ville vänta med det, berättar en av förhörsledarna.
Överåklagaren menar att rätten till ett försvar hör till de mänskliga rättigheterna och att Göran Kvist allvarligt åsidosatte sina skyldigheter när han ledde mordutredningen. Trots att den misstänkte mannen inte var konkret i sina önskemål skulle en advokat ha utsetts med tanke på den misstänktes ålder och det allvarliga brott han ansågs skyldig till.
Göran Kvists försvarsadvokat Axel Lindberg anser att eftersom 19-åringen inte hade önskemål om offentlig försvarare så har åklagaren inte brutit mot några tjänsteföreskrifter. Om rätten däremot anser att han gjort en felaktig tolkning så ska brottet bedömas som ringa och därmed ogillas eftersom åklagare inte kan fällas för ringa tjänstefel.

Mer läsning

Annons