Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mormor skulle inte ha behövt dö ensam"

Olga Halléns släkt och vänner känner ilska och förtvivlan. — Mormor hade förtjänat hjälpen hon bad om när hon verkligen behövde den, säger barnbarnet Eva Zetterqvist.

Annons
Först i förrgår fick Olga Halléns anhöriga veta att personalen inte besökte henne efter larmet som kom under natten mot söndagen. När hon hittades klockan sju på morgonen var hon död.
Den vårdpersonal jag känner gör inte så här. Mormors hund Drutten har aldrig varit farlig. Men han skällde säkert, särskilt om hon låg där inne och var dålig, säger Eva Zetterqvist.
Olga Halléns familj har valt att berätta om hennes död eftersom det kanske kan belysa något som är fel i vården av äldre.
Mormor valde det här boendet för några år sedan för att hon skulle kunna behålla sin hund. Hon har alltid trivts och känt sig trygg. Nu känner jag mig väldigt arg och det känns konstigt när den känslan blandas med sorg, säger Eva Zetterqvist.

Klarade sig själv
Hon berättar om en delaktig mor, mormor och mormorsmor som ofta var med till sommarstugan och helst klarade allting själv. Olga Hallén hade fyra barn och hade jobbat som trappstäderska innan pensionen.
Hon led av alzheimers och hade problem med minnet, men hon handlade och rastade hunden själv. Egentligen tyckte hon nog inte att hon behövde personalen särskilt mycket. Hon var väldigt pigg fysiskt sett, säger Eva Zetterqvist.
Det tragiska dödsfallet väcker många frågor.
Man vill ju att systemen ska fungera, såväl inom äldrevården och barnomsorgen. Jag är inte ute efter att hänga någon personal, men jag undrar om det är mormor Olga man pratar om när man använder ord som kvalitetssäkring, säger Eva Zetterqvist fundersamt.
I går skickade Olga Halléns son Alf Hallén ett brev till socialtjänsten i Sundsvall. Förutom omständigheterna kring moderns död ifrågasätter han omhändertagandet efteråt.
När familjen samlades för att ta avsked av henne på bisättningen på sjukhuset låg hon fortfarande i sin nerspydda morgonrock.
Jag tycker inte att man behandlar en död människa och sörjande anhöriga på det sättet. Jag hoppas att det här kan leda till förändringar, säger Alf Hallén.

Mer läsning

Annons