Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möten med hopp om korsbefruktning

/
  • Maha Alhaddad från Islamiskt kulturcentrum, Thyra Lindström från Dövförbundet och frilansjournalisten och filmaren Urban Hamid ska alla delta på olika sätt i det mångfaldsseminarium som hålls i Sundsvall helgen 6-8 oktober.

Om två veckor arrangeras ett mångfaldskonvent i Sundsvall, enligt arrangörerna större än demokrativeckan, och definitivt mer varierat.

Annons
Under konventet ges tillfälle att besöka ett dövcafé, att tjuvtitta på Urban Hamids och Måns Berthas nya film \"Återkomsten\", samt att delta i en mängd olika seminarier och workshops. Filmvinsingen blir speciell då både filmskapare och medverkande kommer att finnas med under visningen, och Urban Hamid hoppas att filmen ska generera debatt, om flyktingens villkor, och inte minst vad gäller Palestinafrågan som är mycket aktuell just nu.
Islam kommer att presenteras och de som vill kommer att få möjlighet att delta i fredagsbönen, dessutom ska muslimska kvinnor berätta om sina liv i Sverige och vilka regler de följer och kanske kommer en och annan myt att spricka.
Länsstyrelsen har bjudit in ett massuppbåd av företag och organisationer som själva utformat program som alla handlar om diskriminering och mångfald. 66 arrangörer har nappat och programmet blir mycket blandat. Särskilt inbjudna föreläsare är integrations och jämställdhetsminister Jens Orback, Centerpartiets ordförande Maud Olofsson, och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Syftet med konventet är att sätta fokus på diskriminering, utanförskap och innanförskap.
Mångfalden är en av våra viktigaste samhällsfrågor just nu, inte minst i Norrland där det hänger ihop med arbetskraft och förmåga att använda oss av de resurser som faktiskt finns här, säger projektledaren från Länsstyrelsen, Runa Ödlund.
Redan under pressträffen ges konkreta resultat av möten mellan olika grupper. Ordföranden för Y-läns dövförbund, Thyra Lindström, undrar om det finns möjlighet för de döva att se Hamids film med tolk. Hon passar på att fråga när filmaren själv finns i rummet.
Väldigt gärna, det är en del av själva syftet med det här konventet, svarar Urban Hamid. Det första men förhoppningsvis inte den sista korsbefruktningen som ska komma ur mångfaldskonventet som äger rum i Sundsvall den 6-8 oktober.

Mer läsning

Annons