Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet med människor är det bästa i jobbet

Mia Karlsson tittar ut mot havet i Juniskär och säger att hon har den vackraste arbetsplatsen som hon kan tänka sig. Snart öppnar kaféet för den tredje säsongen med henne som ägare. Den tidigare administratören som kände att hon ville prova något nytt.

Annons
Vi fick höra att kaféet var till salu och tänkte vi provar. Jag har jobbat med ekonomi och det har jag stor nytta av. Det är mycket pappersarbete, säger Mia Karlsson.
Erfarenheten av matlagning för många var mera begränsad. Men det har gått bra för hon har alltid gillat att laga mat och duka vacker till sina gäster. Färdigheter som behövs när det kan sitta drygt hundra gäster vid borden.
Men nu några dagar kvar till årets säsongstart är det mycket annat som ska göras. Utegolven ska oljas, utemöblerna ställas upp och alla blommorna ska ut i blomlådorna. Dessutom kommer leveransen av alla matvaror under de närmaste dagarna.
Det är arbete dygnet runt under säsongen som slutar i augusti. Fast jag försöker lära mig att släppa ansvaret och ta ledigt ibland och åka ut med båten.
Sommaren är fulltecknad med pubkvällar och artister. Barnen kan få låna fiskespön och gå ned till havet i föräldrarnas sällskap. Företagen har redan börjat planera för luncher före semestrarna.
Mötet med människor är det bästa i jobbet och som egenföretagare bestämmer jag själv vad jag ska göra. Omväxlingen är roligt. Jag och fem timmanställda delar på uppgifterna.
Det har gått åtta år sen familjen flyttade till Juniskär för att komma närmare havet och få möjligheten att ha båt. Nu har Mia Karlsson bara några hundra meter till hemmet och barnen som alltid vet var hon är. Hon säger att hon stormtrivs med tillvaron.
Det är bra att bo nära. När det blir många gäster ringer jag efter hjälp. Och det är nära till fisken som köps in här i Juniskär.
Än är det långt kvar tills augusti och avslutningen av årets säsong. Då finns det mer tid till att umgås med familjen och vännerna och familjens hund. Men lugnet varar bara några veckor. Sen är det dags att planera för det årliga julbordet på kaféet.

Mer läsning

Annons