Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion om doku(s)åpor

Produktionsbolagen borde vara juridiskt ansvarig a för inspelningar av dokusåpor. Det skulle hindra bolagen från att manipulera deltagarna att begå brott, skriver Daniel Wallén (s) i en motion som har antagits av Sundsvalls Arbetarekommun

Annons
Hösten 2000 blev Daniel Wallén känd som "Järnrörs-Daniel" efter att ha medverkat i dokusåpan Baren. Där misshandlade han en annan deltagare och dömdes till dagsböter av tingsrätten i Stockholm.
I tio dagar var jag med och jag bröts ner fullständigt. Blev helt apatisk och trött. Och jag tror inte att någon annat än en sådan situation skulle kunna ha påverkat mig så mycket som prodkuktionsbolaget gjorde då.
Återhämtningsperioden blev lång och den personliga erfarenheten av att delta i en dokusåpa kostade på.
I dag är han mycket kritisk till produktionsbolagens metoder, eftersom han tycker att de exploaterar dokusåpornas deltagare på ett hänsynslöst sätt.
De använder sig av olika tekniker för att bryta ner människor. De skapar en egen värld med egna regler och försöker hela tiden att få deltagarna att gå över gränsen. Någon har sagt att det är som en slags slavhandel i modern tid, säger han.
Därför skrev han motionen.
För han vill att produktionsbolagen ska ta ett juridiskt ansvar för dokusåporna, eftersom de manipulerar deltagarna att begå brott.
Daniel Wallén han läst in en fil kand i media och gått en journalistutbildning på univerisitetsnivå. Något jobb har han inte lyckats få än, men han har gjort sig ett namn inom bordshockey och numera är han en mycket aktiv fritidspolitiker och är bland annat ordförande i Södra Sköns socialdemokratiska förening.
Motionen har han skrivit den till den socialdemokratiska partikongressen nu i november och Sundsvalls Arbetarekommun har antagit den som sin egen och står helt bakom den.
Av de 18 motioner som behandlades blev det stora diskussioner om två och en av dem var min motion. Detta bevisar att man som gräsrot faktiskt kan vara med och väcka en fråga.
Han förstår om några tycker att frågan är smal.
Vård och omsorg är ju stora tunga frågor. Men dokusåporna rör vår kultur och på sikt är det viktigt att vi får en etisk debatt om det här.
Han får stöd Arbetarekommunens ordförande Olle Åkerlund.
Det är en bra motion där man pekar på individens ansvar kontra producenternas och där man får deltagare att göra saker de inte står för, säger han.

Mer läsning

Annons