Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte björn i Birsta

/
  • Björnspåret som Alexander Asplund och Tommy Larsson såg i området mellan gamla Korsta och Petersvik.

Det blev ett ovanligt möte för en av de tävlande i spårhundstävlingen på Sundsvalls brukshundsklubb. På spårbanan mötte de plötsligt en björn – endast femhundra meter från Birstas varuhus.
– Vid tredjekontrollen hörde jag den vissla, sen ställde den sig på bakbenen och tittade på mig, sen lufsade den vidare helt lugnt vidare åt sitt håll, säger hundföraren som mötte björnen.

Annons

Vid åttatiden på onsdagskvällen skulle en tävlande med sin hund gå ett spårprov under en tävling på Sundsvalls brukshundsklubb. Men en bit in visade det sig att de inte var ensamma på spåret.

– Kan det ha varit en 40-50 meter mellan oss och björnen där den stod på en liten myr, men det var ingen fara alls. Jag bara stod stilla, den tittade lite och sen gick den vidare åt sitt håll och jag gick åt mitt håll, säger hundföraren som mötte björnen.

Från platsen i Målås, där björnen sågs, till Willys matbutik i Birsta är det endast 475 meter, enligt en lokal jägares GPS.

– Jag är från Hudiksvall och rätt van vid björn nu. Det är ingen fara, bara att ta det lugnt, säger hundföraren som mötte björnen.

– Det är lite nära, inte särskilt trevligt alls tycker jag, säger tävlingsledare Anki Westin från Sundsvalls brukshundsklubb.

Och det är inte första beviset på att björnarna kommer närmare Sundsvalls stadskärna, under våren har spår setts i Korsta.

– Jag var ute på en promenad med hunden och min vän Tommy Larsson, så såg vi spåren där i leran. Men inte är jag orolig för björn, den gör inget mot människor, säger Alexander Asplund som såg spåren i området mellan gamla Korsta och Petersvik.

– Vi har inte sett björn här tidigare, men spår har det varit en del. Så det är nog inget ovanligt egentligen, säger Hans Skoglund jaktledare för Sköns viltvårdsområde.

Mer läsning

Annons