Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP distanserar sig från Vårdalliansen

/
  • – Vi går fram som ett självständigt parti inför valet, säger Eva Andersson (MP), med anledning av att partiet gick emot Vårdalliansen vid torsdagens landstingsfullmäktige.

Miljöpartiet markerar att man är ett fristående parti inför landstingsvalet.
Vid landstingsfullmäktige fick Vårdalliansen bakläxa två gånger.
Båda gångerna hoppade miljöpartister över till oppositionen.

Annons

Det handlade bland annat om motionen från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att ta bort självrisken när patienter får ersättning för vårdskador från Patiensförsäkringen LÖF.

Oppositionen segrade sedan man fått hjälp av tre ledamöter från Sjukvårdspartiet samt Folke Nyström från Miljöpartiet.

Och nederlagen för Vårdalliansen fortsatte när alla tre ledamöter från Miljöpartiet gjorde gemensam sak med oppositionen i frågan om att fullt ut införa prognossättningssystemet ACG (Adjusted Clinical Groups) som vårdpengen baseras på inom primärvården. Debatten berörde oron över att systemet ska missbrukas av vårdgivare som genom att gödsla med diagnoser får en högre ersättning.

– Vi behöver ett bättre beslutsunderlag när vi går vidare och ökar på ACG och mot den bakgrunden bör vi ha en försiktighetsprincip. Dessutom behöver vi säkra en bra kunskapsnivå kring hur diagnossättningen ska vara, säger Eva Andersson (MP), vice ordförande i Regionala nämnden samt Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden.

Miljöpartiet har tidigare deklarerat att man går fram som ett fristående parti inför höstens val och det som hände under torsdagen vid Landstingsfullmäktige kan ses som en klar markering att allianspiskan inte längre biter på partiets ledamöter.

Eva Andersson vill tona ner den bilden.

– Det här handlar om frågans karaktär. Vi har fått mer kunskaper kring ersättningssystemet. Det har inte någon koppling till valet, säger Eva Andersson.

Ger det här er bättre förhandlingsutrymme efter valet?

– Jag ser det mer i första hand som en enskild sakfråga. Vi landade i att vi inte kunde ställa oss bakom det här, säger Andersson.

Hur ser du på förutsättningarna att regera med S och V efter valet?

– Vi är varken höger eller vänster så det beror på vilken förankring vi kan få för de frågor som vi tycker är viktiga, säger Andersson.

Mer läsning

Annons