Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp ser faror med exploateringen av Birsta

Miljöpartiet vill stoppa exploateringen av östra Birsta. Argumenten är: * Hotar jordbruket och förstör landskapet * Gör Sundsvallsborna bilberoende * Leder till förlorade arbetstillfällen — Tvärtom, det ger fler jobb och miljöproblemen kan vi hantera, säger K Lennart Andersson (s).

Annons
Bevara eller exploatera Birsta öster om motorvägen? Motsättningen skulle kunna beskrivas som Davids kamp mot Goliat.
Ännu så länge är det bara miljöpartiet, Sundsvalls Naturskyddsförening och de som bor mitt i smeten, det vill säga i närheten av exploateringsområdet, som säger blankt nej till planerna.
Det är helt galet att koncentrera dagligvaruhandeln på en plats där folk inte bor. Det skulle slå ut den närservice som finns i bostadsområdena i dag. Och det skulle dessutom göra folk ännu mer bilberoende, säger Runa Forman (mp).
Miljöpartiet menar dessutom att det redan finns utrymme för en expansion av handeln i västra Birsta.
Se på Cupolen till exempel. Där har butikerna väldigt svårt att få det att gå runt. Därför finns det inget behov av att bygga ut i östra Birsta, fortsätter Runa Forsman.
Den pågende planläggningen gäller det område som ligger mellan Norra Vägen, Ljustavägen och Fillanvägen och sträcker sig ett par hundra meter österut mot Ljustadalen. Radiodalen kallas den här delen av den bördiga dalgången.
I dag bedrivs det ett fungerande jordbruk i området. Och utan detaljplan kommer det antagligen att förbli så.
Utan plan så finns det ingen exploateringsbar mark och fastighetsägaren Norrtornet har säkerligen stort intresse av att på sikt åtminstone kunna sälja sitt innehav, säger K Lennart Andersson (s)
Han är för en exploatering och att kommunfullmäktige antog en fördjupad översiktsplan för fem år sedan, där det uttryckligen står att det \"finns skäl att undvika att bebygga Radiodalen i allt för stor omfattning\", ser han inte som något hinder.
Man ska självklart göra så bra ifrån sig som möjligt, men jag tror att Sundsvall behöver utveckla det här centrat för att det ska bestå i framtiden, säger K Lennart Andersson.
Han avfärdar dessutom påståendet om att en exploatering skulle leda till förlorade arbetstillfällen. Handel genererar handel. Det leder till fler jobb. Det är så han ser det.
Någon gång i höst är det troligt att kommunfullmäktige tar ett beslut om en detaljplan för området, eller inte.


Mer läsning

Annons