Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP vill satsa mer på folkhälsan

/
  • Eva Andersson, Miljöpartiets förstanamn på landstingslistan, vill inte avslöja om partiet tänker luta sig åt vänster eller höger efter valet.   – Vi samarbetar där vi får bäst mandat för att kunna genomföra de frågor som vi tycker är viktiga, säger hon.

En långsiktig satsning på folkhälsa samt en grön omställning står i fokus för Eva Andersson, Miljöpartiets första namn på landstingslistan.
Samtidigt går partiet fram som ett grönt alternativ som sträcker ut handen både åt vänster och höger.

Annons

Miljöpartiet har fört en ganska anonym tillvaro i landstingsfullmäktige, eftersom man de senaste fyra valen pendlat upp och ner mellan två respektive tre mandat i Västernorrland.

– Men jag upplever ett ökat intresse för grön politik, vilket är positivt så här inför valet. Jag hoppas också att vi kommer att få ett ännu starkare mandat för vår politik, säger Eva Andersson.

Vad är det viktigaste som ni åstadkommit de senaste fyra åren?

– Jag tycker att vi har flyttat fram positionerna när det gäller arbetet med miljöfrågor och folkhälsofrågor. Sen har vi även fortsatt arbetet med energieffektiviseringar med förnyelsebar energi samt inköp av ekologisk mat, men även när det gäller transporter och klimatkompensation.

Något misslyckande?

– Det är väl inte direkt ett misslyckande, men man kunde önska att förändringarna skulle gå fortare. Vi har också fått mer ordning och reda när det gäller ekonomin och vad gäller ekonomiredovisning. Vi har startat bra processer, men jag skulle önska att det gick fortare.

Varför ska folk rösta på er?

– Röstar man på Miljöpartiet så ger det oss ett starkt mandat för att arbeta för en hållbar region med livskvalitet, där invånarna mår bra och har god hälsa så att man får en modern och jämlik vård.

Vilken fråga i landstinget är viktigast?

– Det är att satsa långsiktigt på folkhälsan och då menar jag både den fysiska och den psykiska, tillsammans med en grön omställning.

Varför är du själv engagerad i landstingspolitiken?

– Därför att jag vill att vi ska kunna jobba för en grön omställning i Västernorrland.

Hur ska landstinget kunna lösa sina ekonomiska problem?

– Vi måste jobba vidare för att säkra en god kontroll över ekonomin. Genom att satsa på folkhälsa och underlätta för en förbättrad livsstil minskar risken att bli sjuk. På det här sättet minskar risken för att bli sjuk och då får landstinget mer resurser för dem som behöver sjukvård.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbeta med?

– Vi går fram som ett grönt alternativ och vi samarbetar där vi kan få ett mandat för den politik som våra väljare vill att vi ska genomföra. Vi utesluter bara ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons