Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Musiken finns där hela tiden"

/

Arbetet utanför Ninetone Records tog över.
Nu slutar Fredrik Westin som marknadschef och ska i stället ägna sig åt föreläsningar och extern marknadsföring.

Annons

Fredrik Westin har arbetat på flera olika chefspositioner i Ånge kommun. I sex år spelade han gitarr i bandet Corroded. Nu på senare tid föreläser han om sin sons diagnoser, ADHD, Tourettes och Aspergers, och hur det påverkar familjen. Förutom att skriva låttexter har Fredrik Westin nu gjort en musikal och släppt en diktsamling. Den sista augusti slutar han som marknadschef på Ninetone Records.

Hur är det att föreläsa, jobba med musik och skriva böcker samtidigt?

– Folk brukar fråga mig hur jag hinner med allt, men allting hör ihop i ett flöde på något sätt. Det låter kanske mycket men jag är bara mig själv. Jag har alltid haft väldigt höga krav på mig själv, men när jag arbetade som socialchef på Ånge kommun fick jag en värdefull insikt. Då var telefonen på hela tiden, jag kunde inte välja att svara eller inte utan varje samtal kunde handla om liv eller död. Nu för tiden är det inte så när det ringer, det handlar inte om liv eller död längre. Då är det lugnt.

Hur menar du?

– Jag har fått en annan inställning. Tidigare i livet var jag nog rätt ytlig. Tillsammans med en förändring i mitt tankesätt och gestaltterapi har jag lärt mig att trivas bättre med mig själv. Om jag ser tillbaka på mitt första VD-jobb som 28-åring, handlade allt om titel och pengar. Det kanske går att ha som drivkraft men jag vill ta beslut utifrån människor i stället, inte pengar. Innan förändringen hade jag inte blivit förälder än, det blev också något annat helt än vad jag tänkt mig.

Hur kom det sig att du började föreläsa om din son, Olle?

– Det började för tre år sedan, jag följde med på ett föräldramöte i en skola i Torpshammar och fick berätta om hans diagnoser. Efter ett par veckor fick jag förfrågan om att föreläsa, vi hade fika för 50 personer men det kom 350. Det blev större än vad jag trodde från början. Det är också tack vare min inre resa, hade jag gjort det för ära och berömmelse hade det inte fungerat. Nu föreläser jag för att öka någon form av förståelse.

Vad betyder musiken för dig?

– Musiken finns där hela tiden i någon form, även fast jag inte spelar aktivt längre. Jag tycker inte det är värt de uppoffringar jag skulle behöva göra för att kunna satsa på det helhjärtat. Men den stund man är på scenen är fantastiskt rolig.

Saknar du att stå på scen?

– Ja, jag kan sakna den där timmen uppe på scen, men inte allt runtomkring.

Du har skrivit en musikal med Roger Rådström, "Utanförskapet", som har premiär i oktober.

– Det var ett väldigt ovanligt format att skriva, svårare än jag trodde. Vi började från ett tomt papper till färdig musikal. Det har varit lärorikt, jag har nästan lite svårt att förstå att den är färdig. Musikalen skulle vara baserad på min föreläsning men ju mer tiden har gått, desto längre i från min föreläsning är den. Den handlar om utanförskap. Huvudpersonen har en mening som är taget direkt från Olle, men resten är fiktivt.

Vad tycker Olle om att du föreläser om honom?

– Jag är väldigt noga med att prata med Olle om allt jag gör, varje gång jag ska föreläsa frågar jag honom och hans lillasyster Annie om det är okej. Många tror att föreläsningen bara handlar om Olle men den handlar lika mycket om Annie. När jag föreläste för Olles lärare sa Olle "Vad bra, då kanske de förstår mig bättre". Det är väl jättebra om det kan ge ett sådant resultat.

Du har precis skrivit en diktsamling tillägnad din bortgångne vän Örjan Sundberg (som gick bort vid 44 års ålder). Berätta om det.

– Det är en av få saker jag gjort som jag är stolt över. Det hjälper inte Örjan, han kan inte komma tillbaka, men jag ville skriva något till honom och nu har jag gjort det. Jag är en av 20 författare som ska vara med i höstfestivalen också. Det känns konstigt att bli kallad författare.

Vad får dig att vilja skriva?

– Det är som att hjärnan aldrig stänger av. På telefonen har jag skrivit ner en massa förslag till låttexter, det finns säkert tillräckligt med text till en hel hårdrocksskiva på den. När man skriver hårdrockslåtar är det bäst att titta på serier där folk säger fel, då hittar man häftiga ordvrängningar.

Skulle du säga att hårdrock är din favoritmusik?

– Nej, den musik jag lyssnar mest på är country, jazz och blues. När barnen är hos deras mamma brukar jag och min fru försöka åka i väg och lyssna på musik.

Nu lämnar du Ninetone Records. Berätta.

– Jag kommer vara kvar på Ninetone Records i någon form, men inte som anställd. Nu satsar jag på föreläsningar och extern marknadsföring. Det frigör tid, var sjätte vecka har jag varit med Olle i skolan det senaste läsåret för att han ska kunna komma ikapp vissa ämnen. Det är klart att det känns skrämmande att börja på nytt, men jag har gjort det så många gånger nu. Livet ändras och det är bara att åka med.

Mer läsning

Annons