Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket kemikalier i vår vardag

/
  • Måla naglarna, handla kläder, greja i garaget, duscha – vardagliga saker som innebär att vi kommer i kontakt med kemikalier. En ny studie visar att vi har så mycket som 70 olika ämnen i vårt blod som inte finns naturligt i vår miljö.

Smink, datorer, nagellack, färgburkar och kläder. Många saker vi använder dagligen innehåller kemikalier som kan vara skadliga för oss.
– Det bästa vi kan göra är att köpa miljömärkta produkter, säger kemisten Håkan Nordin.

Annons
"Det luktar nytt", brukar vi konstatera när vi sätter oss i en ny bil eller plockar fram ett nytt inköp ur kartongen. Men vad är det egentligen som luktar?
Ofta är det kemikalier, säger Håkan Nordin, en av föredragshållarna på Kemikaliedagen i Sundsvall förra måndagen.
Han driver företaget Miljökompassen AB i Klockestrand, som bland annat hjälper företag att rensa upp i sin kemikalieflora.
De flesta av oss handskas med kemikalier varje dag i schampon, tvättmedel, kosmetika och kläder. Bara i en vanlig tapet kan det finnas så mycket som 14 kemikalier. Men vi behöver inte oroa oss för att bli förgiftade i våra hem, anser Håkan Nordin. I stället är det den stora spridningen av kemikalier som är farlig.
Förr eller senare river vi ut tapeten, och då riskerar kemikalierna att hamna i vattnet och tas upp av växter och djur. Ingenting försvinner, allt finns kvar, säger Håkan Nordin.
Så småningom når kemikalierna även oss, i och med att de kommer längre upp i näringskedjan och hamnar i vår egen mat.
Ett aktuellt exempel på en kemikalietung produkt är den nya typen av platta bildskärmar.
I dag ska ju alla ha en sådan, och de innehåller kvicksilver, säger Håkan Nordin.
Datorer innehåller också flamskyddsmedel, som skyddar plast och kretskort från att fatta eld.
Flamskyddsmedel är nära släkt med PCB och kan påverka reproduktionsförmågan, vara giftiga och lagras upp i naturen, säger Håkan Nordin.
På 80-talet jobbade han på Greenpeace, och han tycker att utvecklingen på kemikaliesidan varit negativ sedan dess. Det finns allt fler kemikalier på marknaden och kunskapen om dem är ofta dålig.
Hans råd till människor som vill undvika kemikalier är att köpa miljömärkta produkter.
Jag tycker att man ska lita på miljömärkningen. Som enskild konsument måste man luta sig mot något. När man köper en miljömärkt produkt stöder man också ett företag som försöker ta miljöhänsyn, och det är ett steg i rätt riktning.
Det är också viktigt att rensa upp bland sina färgburkar, oljor och lösningsmedel och göra sig av med dem på rätt sätt. Kemikalier är farligt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral. Reko har också insamlingsturer för farligt avfall i Sundsvalls ytterområden.
När det gäller datorer kan man undvika att sitta vid dem när de är alldeles nya. Det är då de luktar som mest och ger ifrån sig flest kemikalier.
Låt datorn stå och gå några dagar, då har det mesta av ämnena avklingat, säger Håkan Nordin.
Han tycker också att man ska tvätta alla nyinköpta kläder innan man använder dem. Än så länge är det svårt att hitta miljögodkända kläder i butiker, förutom för riktigt små barn.
Men det kommer miljömärkta kläder för vuxna under nästa år, hoppas Håkan Nordin.
Cirka 100 personer från företag och offentlig sektor deltog i Kemikaliedagen, som arrangerades av projektet Miljölänet Västernorrland.

Fakta Kemikalier i vårt blod
Världsnaturfonden, WWF, presenterade nyligen en undersökning där man låtit testa hur mycket kemikalier människor har i blodet.
13 familjer i tre generationer i tolv olika länder, inklusive Sverige, ingick i studien.
Resultatet visade att varje familjemedlem bar på runt 70 olika ämnen i blodet som inte finns naturligt i vår miljö.
Flest kemikalier fanns i mormorsgenerationen.
Den yngre generationen hade fler kemikalier i sitt blod än sina mödrar i mellangenerationen.
Bromerade flamskyddsmedel hittades i högre utsträckning i den yngsta generationen. Mormorsgenerationen hade högre förekomst av "gamla miljögifter" som DDT och PCB.
Källa: WWF

Mer läsning

Annons