Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något måste ske under hösten

/
  • I juli slutade resultatet för socialförvaltningen på nästan minus 70 miljoner kronor. Ett nytt åtgärdsprogram ska presenteras i slutet av augusti.
  • Mats-Johan Adner (M), socialnämndens ordförande.
  • Lena Österlund (S), ledamot i socialnämnden.

Socialförvaltningens ekonomi fortsätter att skena. Nya sparåtgärder ska redovisas i nu i augusti, men det är för sent menar oppositionen:
– Kommunledningen har inte tagit tag i det här i tid, säger Lena Österlund (S), ledamot i socialnämnden.

Annons

Minus 68,6 miljoner kronor fram till den sista juli i år blev resultatet för socialförvaltningens verksamhet. I maj stod det klart att prognosen för 2014 skulle landa på minus 90 miljoner kronor.

– Det gäller att något händer under hösten om kostnaderna fortsätter att öka i den här takten, säger Anette Ståby.

Orsaken till de skenande utgifterna är framför allt att fler äldre behöver hjälp, och antalet timmar per kund har ökat. Dessutom har fler personer i missbruk eller andra problem placerats i externa HVB-hem.

Nu ska ytterligare sparförslag redovisas för socialnämnden den 27 augusti, men det är för sent, anser Lena Österlund.

– Förslagen kommer inte att genomföras förrän under andra halvan av året trots att ledningen vetat om problemen sedan i januari, säger hon.

Socialnämndens ordförande Mats-Johan Adner (M) vill inte uttala sig om siffrorna förrän arbetsutskottet träffats på onsdag nästa vecka, men tror ändå att det finns ytterligare utrymme att spara. Ett exempel är Vanguard-modellen inom hemtjänsten som i dagsläget finns på Skönsmon och i Granlo. Modellen utgår mer från kundens behov och ska vara införd inom hela kommunen under året.

– Vi kommer att få kortare och effektivare vägar och ge högre kvalitet i vården och det kommer högst sannolikhet att minska kostnaderna. Men det kommer absolut inte att räcka, säger han.

Lena Österlund menar att kommunledningen skulle ha satsat på att försöka få ner sjuktalen inom omsorgen och vikariekostnaderna tidigare.

– Kommunledningen har under hela mandatperioden visat att de inte tar ekonomin på allvar, säger hon.

Mer läsning

Annons