Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Idol kom till stan

Programmet som innehåller allt, förnedring, hyllning och lite nakenhet, är
tillbaka i våra tv-apparater.
Vilket program? Idol, naturligtvis, Edition 2005.
Unga ST var med i våras när det var uttagning i Sundsvall för att
inspektera kvalitén, och bjuda på vårt eget hemliga vapen vid namn Johan Forsberg. Läs om vår dag i stadshuset och om vad Tobbe Blom gillar med Norrland ...\0\0

Annons
Två nya programledare

Årets programledare för Idol är Johan Wiman, mest känd som programledare på ZTV, och Kalle Blom med professionell trollkarl och barnprogramledare på visitkortet.
De flesta håller nog med om att David Hellenius och Peter Magnusson gjorde ett starkt intryck på publiken förra året, med allt från fejkade provsjungningar i kvinnokläder till gormande i (färg-affärer). Har Johan och Kalle los cojones (sök upp ett spanskalexikon, people) för att kunna göra en Skansen och outshine sina företrädare. Eller kommer de floppa lika stenhårt som Olindas sångkarriär? Själv kände de sig optimistiska.
Peppa andra
Vi känner ingen prestationsångest alls, vi är bättre! (båda i löjligt entusiastisk kör). Vi var nervösa först, men i Göteborg släppte det, säger Johan. Det är ju faktiskt de sökande som står i fokus, inte vi.
Deras jobb påstår de är till största delen att peppa och göra intervjuer med deltagarna och, som Unga skulle gärna vilja tilläga; underhålla. En dag på en Idolaudition är lång, och nervös, speciellt för hardcore-Darin-wannabeesen som offrar sömn, pengar och värdighet för en stund i TV4-rutan.
Hur känns det att vara i Sundsvall?
Det är jätteroligt säger (den tydligt speedade) Johan. Jag har ju varit i Sundsvall tidigare med ZTV och det är kul att vara tillbaka.
Vad är det bästa med Sundsvall?
Norrlänningarna! Ni är så underbara och glada människor, kolla bara på det där underbara leendet (syftar på reportern, EHUM)! säger Johan.
Och så har ni ju renklämmor, det är ju jättegott! fyller Tobbe insiktsfullt i.
Men det är ju mest hårt arbete, fort-sätter de. Vi är här till måndag, och då jobbar vi mellan halv sex på morgonen och två på natten (första auditiondagen var en fredag).

Albin såg det som en kul grej
Albin Glad, 23 år, Falun
Hur stort allvar tar du det här på?
Jag ser det som en kul grej, även om jag åkte hemifrån tre i morse för att komma hit.
Vad gör du när du inte sjunger?
Jag är elevassistent på en skola, alltså följer och tar hand om ett handikappat barn. Jag jobbar också som krogshowartist och sjunger i ett band som spelar powerpop.
Eeeh, vad är det..?
Det är en blandning av mycket och väldigt nytt för oss också, vi vet inte ens själva riktigt.
Vad ska du sjunga?
Flying without wings, för att den passar min röst.
Vem tyckte du skulle vinna Idol 2004?
Jag kollade knappt, men jag gillade väl Daniel.
\0\0
Peter Ullerstam var inte rädd för juryn
Peter Ullerstam är en 20-årig ex-estet från Sundsvall som spenderade, vad Unga kunde se, största delen av dagen med sin gitarr i allsång i en cirkel av (mestadels) tjejer. Han köade dessutom från halv sex på morgonen (insläppet var tio).
Hur känns det?
Jag tar det 50/50 seriöst och oseriöst, det är mest en kul grej. Jag ska lattja, men jag vill ju samtidigt gå in och vinna.
Har du någon erfarenhet av musikbranschen?
Jag sysslar med musik 24 timmar om dygnet, och gick estet musik på Hedbergska.
Vad ska du sjunga?
Sorry seems to be the hardest word, av Elton John och Blue. Jag hade tusen låtar men kunde inte välja, men jag insåg att den är bra att sjunga a capella.
Är du rädd för juryn?
Nej, de är bara vanliga människor.
Vem tyckte du skulle vinna Idol 2004?
Jag vet inte, jag kollade inte.
\0\0
Abir El Farran var beredd att satsa allt
Abir El Farran, 16, Östersund
Varför vill du bli idol 2005?
Därför att jag älskar att sjunga och är beredd att satsa allt! Nu när jag har fyllt sexton så kan jag äntligen ta klivet ut och pröva Idol.
Har du någon erfarenhet av musikbranschen?
Jag har sjungit sen jag var liten. Inte i kör eller så, men privat.
Är du rädd för juryn?
Nej, jag känner mig lugn och confident. Jag kommer säkert bli nervös innan, men...
Vilken låt ska du sjunga?
My Boo, av Alicia Keys och Usher för att den passar min röst.
Vem tyckte du skulle ha vunnit Idol 2004?
Darin. Daniel är rätt så bra, men Darin har rösten jag gillar.

Linn liftade ända ifrån Uppsala för att sjunga
Linn Ronneklew ansträngde sig mer än de flesta för att få chansen att få köra ett solo framför Swartling & Co.
VARFÖR liftar man till Sundsvall ända från Uppsala för att gå på audition?
Jag vet inte om jag kommer att vara hemma när det är audition i Stockholm. Jag tänkte ta bussen hit men jag missade den och åkte till tågstationen för att se om det gick något tåg, men det gjorde det inte. Då åkte jag och mina kompisar till Arlanda, men vi kom inte på något flyg heller så då liftade vi från E4:an istället.
Varför vill du bli Idol 2005?
Jag vill bli en stjärna, och jag tror att jag har mycket att ge, både som person och artist.
Har du någon erfarenhet av musikbranschen?
Jag sjunger på fritiden och har spelar in några demos, och jag går andra året på internationella kulturprogrammet med inriktning musik.
Är du rädd för juryn?
Ja! Musik är en så stor del av mitt liv att om en jury dissar mig är det en så stor grej.
Vad ska du sjunga?
What youre made of, med Lucie Silvas för att den är fin och den passarmin röst. Den är perfekt.
Vem tyckte du skulle bli Idol 2004?
Jag tyckte Daniel skulle vinn\0\0
Text: Jenny Karlsson

...Och Johan Forsberg från Unga skulle bli popstjärna
Det började som en undertryckt känsla av illamående. Att folk kunde sälja kropp och själ bara för att bli Sveriges nästa idol. Brilliant som jag oftast är så skulle jag sätta dom på plats. Jag skulle gå dit, ställa mig framför de fyra personer i Sverige som tror att dom är drygare än mig och vara så jävla bra som bara jag kan vara, bara för att sen säga; Nej tack, idol är bara för töntar och idioter.
Men när jag stod där på min plats i kön (som jag naturligtvis hade trängt mig fram till) och funderade på om jag skulle köra pimpeldansen eller faktiskt försöka sjunga något så såg jag den; tv-kameran. Mediakåt som jag är så insåg jag att jag kan synas i tv hela tiden om jag kommer med. Tanken var svindlande, äntligen skulle världen få se min storhet.
Som galna
Jag kollade mig runt i kön och tänkte visst, dom här spöar jag ju lätt, när helt plötsligt dörrarna öppnades. In sprang vi som galna och alla som stod framför mig anade aldrig att den som sprang över dom faktiskt var Sveriges nästa idol.
Darin 2
Många var vi som tänkte bli Darin 2, och många liksom jag insåg nog inte allvaret förrän efter vi hade skrivit på papperet som sa att dom fick sända allt i riks-TV. En utav frågorna på papperet var: Varför ska du bli Idol 2005? Vad jag svarade? För att jag är snygg såklart!
Lång väntan
Men innan vinsten kunde levereras, då fick man vänta... länge. Många sysselsatte sig med att sjunga, ha panikångest, sova eller bara rent allmänt socialisera med de andra som en ursäkt för att luska reda på om konkurrenterna faktiskt kunde sjunga.
Storstilad entré
Medan jag gick omkring och dissade folks talanger för mig själv så smög mina kollegor på Unga ST i väg och intervjuade programledarna ... utan mig! Programledarna som för övrigt gjorde en storstilad entré á la call on me, med tajta träningsdressar återupplivade från 80-talet. Som alla förstår var ju inte jag seg att hänga på, men inte gav det mig någon förtur inte.
Bugg med Jenny
Efter en bugg med Jenny, en eller två spagater och en tur till stadshusets flådiga toaletter så ropade dom till slut upp mitt nummer. Tillsammans med tio till som trodde att dom var nåt så äntrade vi väntrum nummer två. Precis innan så gjorde jag nåt så otroligt intelligent som att att ändra låt. I valet och kvalet om jag hade gjort rätt så fick jag vänta ännu längre, och en efter en försvann dom och till slut var det nästan bara jag och min privata fotograf Frida kvar.
Första mötet
Efter en attacklyckopuss av en total främling så tog jag mig chockad fram till rummet med den första juryn. Där fick man stå på en liten Idolskylt med en lampa stor som halva jävla Globen i ansiktet. Jag såg knappt dom som satt bakom dom utan hörde bara rösterna och för ett tag trodde jag nästan att jag var i en surrealistisk sciencefiction- film. Efter att ha skakat på ögonen och spräckt mina tusenkronorsjeans i en spagat så började jag sjunga.
Fruktansvärt bra
Naturligtvis gick det fruktansvärt bra, jag tror nästan aldrig att jag har sjungit så bra. Uppenbarligen så tyckte inte dom bakom lampan det utan istället för fyrverkerier och spontana kärleksförklaringar så möttes jag av ett kallt du går inte vidare, och pang! så var jag tillbaka i den surrealistiska scifi-filmen igen.
Framtiden krossades
Helt plötsligt, bara sådär, utan någon slags förvarning så krossades hela min framtid och jag bröt ihop utan att ens ha träffat den riktiga juryn. Men med vetskapen om att jag var snyggast så tröstade jag mig själv och insåg mig slagen för tillfället, men nästa år, då ska Sverige se upp, för jag kan lova er att jag ÄR Idol 2006.\0\0
Jag tyckte Daniel skulle vinna.\0\0
\0\0
\0\0Text: Johan Forsberg

Mer läsning

Annons