Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära att drunkna i kanotolycka

Plötsligen välte kanoten och 17-åriga Martin Oskarsson och Mattias Andersson låg i det iskalla vattnet, hundra meter från stranden i Bergafjärden. Kursen i friluftsliv på Hedbergska gymnasiets Spid-program hade kunnat sluta riktigt illa.

Annons
Det har gått några dagar sedan tillbudet i Bergafjärden men Martin Oskarsson och Mattias Andersson är fortfarande omtumlade. Chocken efter att ha legat i vattnet i närmare tjugo minuter har blivit ett otäckt minne.
Jag har nog aldrig skakat så i hela mitt liv som när jag kom upp ur vattnet. Jag kunde varken prata eller röra mig, säger Martin Oskarsson.
I torsdags förra veckan cyklade fyra lärare och sextio ungdomar från första årskursen på Hedbergska gymnasiets samhällsprogram med idrottsinriktning till Bergafjärden. På planeringen för nästa dag stod en kanotorientering.
Det blåste lite men vi bedömde det som att det var ofarligt att ge sig ut på vattnet, säger läraren Håkan Blomkvist.
Men Martin Oskarsson och Mattias Andersson kom bara några hundra meter med sin kanot. Under tiden hade blåsten ökat till 18 sekundmeter på Brämön. Också vid Bergafjärden blåste det kraftigt.
Jag tänkte att vi måste försöka få upp kanoten. Men det gick inte, säger Mattias Andersson.
Det tog en stund innan de två lärarna på stranden insåg allvaret i situationen. Istället kom några klasskamrater i en annan kanot till undsättning. Martin Oskarsson och Mattias Andersson klamrade sig fast vid kanoten och försökte paddla med fötterna mot land.
Men jag fick kramp i benen och orkade inte hålla mig fast längre, berättar Martin.
Martin tränar fotboll och golf. Mattias tränar ishockey. Kanske tack vare sin starka fysik fick Mattias få tag på kompisens händer och lyckades få med honom till stranden. Men de sista metrarna bar benen knappt Martin.
Först då fick vi veta av lärarna hur vi skulle göra om kanoterna välte.
Starkt nedkyld skjutsades Martin hem och tog ett varmt bad. Efter några timmar återvände han till kursen för att inte förlora betygspoäng. Mattias blev kvar och hans föräldrar var ovetande tills hemkomsten på lördagen.
Tillbudet fick ett lyckligt slut men ställer ändå många frågor om hur de ansvariga agerade. Skolan planerar att gå igenom händelserna med elever, föräldrar och lärare vid ett möte inom de närmaste dagarna.

Mer läsning

Annons