Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsrik ensilageskörd efter gynnsam vår

/
  • Ensilering i plansilo innebär att man lagrar fodret i en stor plastficka istället för i ensilagebollar. På så vis får man en jämnare foderkvalitet och det går åt mindre plast.

Årets ensilageskörd ser ut att bli god. Mycket regn och låg temperatur har gjort att gräset vuxit långsamt och stabilt.
— Ingen kommer att vara missnöjd med sin skörd i år, säger Thure Eriksson, mjölkbonde.

Annons
Ensilage, eller konserverat gräs, är det dominerande fodret för kor i dag. Det tas på försommaren och sensommaren och blir vinterfoder för djuren. Om gräset tas på rätt tidpunkt får det ett högt näringsvärde.
Det görs analyser på gräset varje dag för att se när näringsvärdet är som högst. Men det går också att se med ögat. Man ska kunna känna axet en bit ner i strået, säger Thure Eriksson.
När näringstoppen har passerat så går gräset mer över i att bli hö. Ensilaget konserveras fuktigt i en sluten plastbehållare. De vita bollarna man ser på fälten är ett exempel på ensilage.
Barbro och Hans Vestlund i Selånger tog sin skörd redan för två veckor sedan.
Det är ingen idé att få stora skördar av näringsfattigt gräs. Då måste man köpa till soja och olika kraftfoder, säger Hans Vestlund.
Klöver är ett viktigt inslag i fodret. Det är genom det som djuren får i sig protein. Timotej är en annan del som ingår.
Stig Högberg på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Västernorrland har bara positivt att säga om skörden så här långt.
Det verkar ha blivit en bra skörd. Det har växt bra hos mig och då borde det ju ha växt bra hos andra också, säger han.
Än har inte allt foder tagits och det ska göras analyser för att kunna dra slutsatser. Fodret måste tas när det är torrt ute och därför kan man tvingas vänta. Nu när det regnat en del så har en del tvingats vänta på att få ta ta torrt gräs. Något som kan komma att påverka kvalitén på fodret.
Allting går mycket snabbare i naturen på våren, säger Hans Vestlund.

Mer läsning

Annons