Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närpolisområdena skrotas efter tio oår

/
  • OBS: Detta är Tommy Schütz, tidigare biträdande länspolismästare. Ej aktuell i artikeln.

Närpolisområdena skrotas efter tio år I mitten av december slår politikerna den sista spiken i närpolisreformens kista. De väntas då besluta att Sundsvalls kommun åter får ett enda gemensamt polisområde. – Vi tror att det är rätt, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Annons
I snart tio års tid har polisarbetet i Sundsvalls kommun haft en geografisk uppdelning, med fyra olika närpolisområden. En av närpolisreformens grundläggande tankar var att poliserna skulle finnas nära medborgarna.
Men under åren som gått har modellen fått utstå massiv kritik från facket och personalen. Samtidigt har uppklarningsprocenten minskat.
Demonteringen började redan för några år sedan när närpolisstationerna i Nacksta och Skönsberg under medborgarprotester stängdes av kostnadsskäl. Det fortsatte i år med en tillfällig sammanslagning av några närpolisområden och nu vill polisen alltså ta steget fullt ut.
Vi vill lägga ner alla närpolisområden, och ur askan stiger ett enda gemensamt \"närpolisområde Sundsvall\". Under den tillfälliga sammanslagningen har vi sett att vi kunnat göra mycket stora samordningsvinster. En speciell grupp jobbar med formerna och detaljerna i organisationerna. Sen är det politikerna i polisstyrelsen som tar beslutet i mitten av december, säger Sten-Olov Hellberg.
Brottsligheten följer som bekant inga geografiska gränser. Därför skissar gruppen på en organisation som står på tre ben
Utryckning: De klassiska radiopoliserna som rycker ut på akuta uppdrag.
Utredning: En stor gemensam grupp som sköter själva polisutredningarna av främst vardagsbrotten.
Brottsförebyggande: Ett antal poliser specialiserar sig på att förebygga brott och problem. Håller kontakt med företag, krogar, ungdomar och inte minst vanligt folk ute i deras bostadsområden.
Synligheten ska inte minska. Det är ett absolut krav från polisstyrelsen att vi värnar om den, säger Hellberg.
Det finns också tankar på att den nya utredningsenheten ska kunna avlasta kriminalpolisen, och att dessa renodlar sitt jobb med svårare brott. Men någon återgång till de klassiska vålds- och stöldrotlarna tror inte Hellberg på.
Att dela upp poliserna efter lagbokens kapitel är förlegat. Däremot kan vi tänka oss att vissa poliser specialiserar sig på vissa brottstyper, säger han.
En annan sak som ska diskuteras är vad som i framtiden händer med närpolisstationen i Kvissleby. Den frågan finns det inget definitivt svar på ännu,
Men jag bedömer att den blir kvar, i vart fall övergångsvis, säger Hellberg.*** removed caption text ***
Länspolismästare Sten-Olov Hellberg har försvarat den hårt kritiserade närpolisreformen sedan den infördes för tio år sedan.
Det blev för mycket på en gång. Vi skulle både bromsa och gasa samtidigt. Omorganisera och samtidigt spara pengar. Men jag tycker vi har jobbat bra utifrån de förutsättningar vi fick, säger han i dag.

Mer läsning

Annons