Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla borttappade filmrullar kommer...

/
  • Drygt 3000 borttapade filmrullar skickas varje år till Postens Fotoservice i Sundsvall.

Nästan alla borttappade filmrullar kommer tillbaka till sina ägare. Det ser Inger Larsson på Postens Fotoservice i Sundsvall till.
Dagligen tar hon emot ett tiotal tomma fotopåsar som gått sönder på vägen till framkallning i fotolabben samt lösa filmer. Sen börjar sökandet.

Annons
Man får ett visst öga och tittar efter detaljer. Det kan vara en anslagstavla eller ett telefonnummer. Det bästa är om alla skulle börja med att ta en bild på bilen. Då är det bara att ringa bilregistret, säger Inger Larsson.
Specialavdelningen för Fotoservice kom till 1986 när det fanns tre stora fotolaboratorier i regionen. Många dåligt igenklistrade kuvär kom fram till labben utan filmrullar. Det fanns ett gemensamt önskemål om bättre service och posten tog på sig den funktionen.
Inger Larsson var med redan från början och har sen dess arbetat med att spåra ägarna till drygt 3000 filmrullar per år. Runt semestrar, jul och storhelger blir det fler filmer. Andra tider på året kan det vara lite lugnare.
Då hinner jag och min kollega med att ta upp sådant som fått ligga en tid. Under tre månader arbetar vi intensivt med sökandet. Men reklammationerna finns kvar i tretton månader.
Under den tiden paras cirka 80 procent av fotopåsarna ihop med innehållet. Allt sorteras i datum efter dagen de kommit till Postens Fotoservice. Övriga 20 procent av filmerna hittar aldrig igen sina ägare och bränns.
Det är ett jätteroligt jobb. Vi fotograferar de roliga stunderna i livet. Bröllop, resor och fester. Många av bilderna är oersättliga. Kanske var det till exempel sista bilden på mormor, säger Inger Larsson som sett åtskilliga bilder under de nästan 20 år hon arbetat med fotoservice.
Det vanligaste är att fotofirmorna eller posten själva skickar trasiga fotokuvär eller oframkallade filmer till Inger Larsson och hennes kollega. Filmen framkallas sedan och skickas tillbaka för identifiering.
Ibland ringer de som saknar sina filmer direkt hit. Om vi kan hjälpa till blir kunderna jätteglada.
Inte bara fotografier som saknar sina ägare spåras av Inger Larsson och hennes kollega. Till fotoservice kommer också vanliga brev som gått sönder samt nycklar och annat som ramlat ur. Till och med plånböcker hittar då och då igen sina rätta ägare.

Mer läsning

Annons