Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätet en fälla för barn – föräldrar måste våga sätta gränser

/
  • På Kik är åldersgränsen 17 år men användarna är betydligt yngre.

Sexutnyttjande. Mobbning. Kränkningar. Hat.
Tonen är ofta negativ och nedbrytande i de sociala medier som barn och unga är ute på. I värsta fall handlar det också om sexuell utpressning.

Annons

I tisdags dömdes en 25-årig man till två år och nio månaders fängelse för sexbrott på nätet mot 54 barn i åldrarna 11 till 15 år. Han fälldes för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

– Föräldrar måste våga ifrågasätta varför barnen eller tonåringarna har appar som Snapchat, Kik och Ask.

Det säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Sundsvall som själv har förbjudit sin tolvåriga dotter att ha de programmen. Även hans son fick sluta använda Moviestarplanet.

– Under en halvtimme fick han fyra eller fem frågor på om han var en pojke, hur gammal han var och ombads att skicka bild.

Josef Wiklund skickade ett brev med synpunkter, till svar fick han bara informationen om han kunde ta bort programmet.

– Vi föräldrar måste våga vara lite nyfikna. Jag har vid två tillfällen mött föräldrar som varit tillräckligt engagerade för att sexualbrott ska avslöjas.

I stället för sociala medier som är helt anonyma och där avsändaren kan avgöra om innehållet ska försvinna snabbt rekommenderar han appar där det framgår vem avsändaren är som iMessage och Whatsapp.

Nyligen föreläste han på Höglundaskolan.

– En förälder konstaterade direkt att "det är ju bara att ta bort appen". Det är bra, även om det kan bli konflikter. Erfarenhetsmässigt tycker jag att det finns för naiva föräldrar, det finns också en osäkerhet kring gränssättande.

När någon gör en anmälan för kränkning eller sexbrott är det svårt för polisens it-grupp att få ut uppgifter om de anonyma användarna från ägarna, ofta ligger servrarna utomlands och de är inte samarbetsvilliga.

Om personer under 18 år begår brott, som hot, utpressning eller sexbrott, kan deras föräldrar bli skadeståndsskyldiga.

Några anonyma appar

Snapchat – bilder skickas som bara kan ses under tre till tio sekunder. Mot betalning går det att få se bilderna vid fler tillfällen. Enda sättet att behålla bilden som bevis är att ta en skärmdump – snabbt.

Ask – en app där frågor kan ställas anonymt. Det har förekommit att bilder och identiteter blivit stulna och använts i mindre trevliga sammanhang. I december 2013 beslutade Luleå kommun att stänga av appen för alla skolelever.

Kik – en app för chatt där användaren är mer anonym och döljer sig bakom ett username. Hade juni 2015 över 200 miljoner användare, främst ungdomar.

Mer läsning

Annons