Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nathaliefonden gav sorgen en mening

/
  • Jane Rönnqvist använder sorgen som skaparkraft. Hon är engagerad i fonden för dottern Nathalies minne och jobbar deltid på Body Shop i Sundsvall. Här får Linnéa Isaksson dofta på en av butikens oljor.

Fonden till Nathalie Rönnqvists minne har vuxit rejält. Det senaste tillskottet är nära 50 000 kronor från Annelie Ekmans framtidsgala. – Det här är ett sätt att använda sorgen till något bra, säger Nathalies mamma Jane Rönnqvist.

Annons
Det är drygt två år sedan Nathalie Rönnqvist i Njurunda mördades av sin före detta pojkvän. Hösten 2003, när familjemedlemmarnas sår i själen fortfarande var färska, nämnde en av poliserna i utredningen att bekanta till Nathalie ville ha förslag på var de kunde sätta in pengar för att hedra henne. Polisen, som också är en vän till familjen, föreslog en fond.
Så blev det. Pengarna skulle gå till arbete mot våld och droger bland ungdomar.
Redan den fjärde december samma år, när Nathalie skulle ha fyllt 17, delades det första stipendiet ut. Det gick till församlingsassistenten Leif Ersson. Året därpå var stipendiaterna två: Carola Henriksson och Mats Persson på ungdomsgården i Njurunda.
På söndag är det dags igen. Utdelningen sker på Opalen i Kvissleby. På plats finns bland andra countrystjärnan Jill Johnsson, som skrivit en låt om Nathalie.
Jill är där som privatperson, säger Jane Rönnqvist.
I dag finns 129 000 kronor i fonden.
Det strömmar in pengar då och då. Ibland är det höga belopp. Jag hade aldrig trott att det här skulle bli så stort och fint, säger Jane Rönnqvist.
Hälften av intäkterna från vännen och Sundsvallsbon Annelie Ekmans artistgala mot droger tidigare i höst går till Nathaliefonden. Ytterligare pengar från medverkande vid galan väntas strömma till, när nätauktionen av bland annat hockestjärnan Henrik \"Zäta\" Zetterbergs klubba från senaste VM och skidskyttedrottningens Magdalena Forsbergs nummerlapp från Världscupsegern 1996 kommer igång.
Planeringen pågår redan inför nästa års gala. Jane Rönnqvist hoppas också att Nathaliefondens styrelse ska kunna vidga användningen av pengarna från enbart stipendier till bland annat föreläsningar.
För henne har aktiviteten kring Nathaliefonden varit ett sätt att omvandla sorgens energi till en positiv drivkraft.
Jag mår fortfarande dåligt, men inte på samma sätt som för ett år sedan. Jag bestämde mig ganska snabbt för att livet måste gå vidare. Ibland börjar jag gråta okontrollerat, men det måste få vara så.
Jane försöker undvika att bli hatisk och bitter.
Det leder ingenstans, säger hon.


Mer läsning

Annons