Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig körning skonar skogsvägar

Så här års kör timmerbilarna för fullt för att få ut så mycket timmer som möjligt ur skogen innan tjällossningen slår till. Ibland sker det nattetid för att skona vägarna dagtid när solen ligger på och gör dem mjuka.

Annons
Tjälen har ännu inte riktigt börjat släppa i Medelpad. Än så länge kan timmerbilarna ta sig till och från hyggena även på små skogsvägar.
Vi har haft en relativt kall vinter, så än så länge är det inte några bekymmer alls, säger Ivan Larsson, vd i Åkeriföreningen Norr.
Skogsbolagen, åkerinäringen och vägverket samarbetar för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt utan att vägarna förstörs. Det har blivit allt ovanligare på senare år att vägar måste stängas av.
Ett sätt att skona skogsvägar är att låta timmerbilarna köra nattetid medan det är minusgrader, i stället för dagtid när det är dagsmeja.
Ivan Larsson anser att samarbetet och planeringen blivit mycket bättre bara de senaste fem åren.
Förut var det mycket sämre planering både från skogsbolagen och åkerinäringen. Om man hörde att en väg kanske skulle stängas av hände det att man chansade och dundrade in för att hinna få undan timret och att man körde sönder vägen i stället, säger han.
Nu är det mycket sällan sådana överträdelser. Det är en bra dialog mellan alla parter.
Eftersom det kom ganska lite regn i höstas finns förutsättningar för en skonsam tjällossning.
Men det beror bland annat på hur snabbt våren kommer.
Som det ser ut nu blir det en ganska normal tjällossning. Men det är svårt att säga exakt; det beror på hur vädret blir, säger Niklas Åberg.

Mer läsning

Annons