Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Naturbruk är en bluff"

"Hyggesbruket" är överlägset ur ekonomisk synvinkel. Det menar förespråkare för det moderna skogsbruket i Sverige, som vill fortsätta med skogsskördare som rakar rent. Vissa kritiker hävdar även att naturbruk är en bluff

Annons
Rent skogsbruksmässigt finns det inget positivt med kontinuitetsskogsbruk. Sen kanske man vill bevara vissa arter som tål ljus för att bevara den biologiska variationen och då kan det vara en lämplig metod, säger Bo Karlsson är forskningsstationschef på Skogforsk (Svenska skogsbrukets forskningsinstitut) i Ekebo.
Kan det här ändras i framtiden?
Nej, det tror jag inte. Framför allt har inte Sverige råd med det. Skogsbolagen i Norrland tycker redan nu att virkespriserna är för höga. En dyrare skogsbruksmetod kommer göra att virkespriserna stiger ännu mer, säger Bo Karlsson.
Dessutom hävdar skogsnäringen att Sverige skulle förlora arbetstillfällen arbetstillfällen om vi gick över till kontinuitetsskogsbruk.
Enligt vår utredning räknar man med det. I och med att virkesförsäljningen minskar så måste industrin dra ner på sin kapacitet. Då förlorar man jobb i skogsbruket i samband med avverkningar och i förädlingsindustrin, säger Karlsson.
Från Lars Lundqvist, docent i skogsskötsel vid SLU i Umeå, kommer ännu saftigare kritik. I en debattartikel i tidskriften Skogen skriver Lundqvist att resultatet av naturbruk blir en "gles, lågproduktiv skog" och att det inte finns någonting vettigt med den här typen av skogsbruk.
"Hela konceptet är en luftbubbla som spricker så fort man börjar peta i den och verkligen granskar den i alla sina delar. Bluff från början till slut!", skriver Lundqvist.

Mer läsning

Annons