Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturfilmsfestival återuppstår i Liden

Tre gånger hann naturfilmare träffas i Sundsvall på filmfestival. Sedan tog Helsingborg över och sedan lades det ner.
Nu har ett gäng entusiaster dragit i gång verksamheten igen, den här gången i Liden.

Annons
Carina Möllerberg var med när det begav sig i Sundsvall. Att allt nu skulle upphöra fann hon tråkigt eftersom ett brett kontaktnät fanns plus en efterfrågan bland filmarna.
Nu har jag jobbat på frivillig basis med det här sedan i november. Det började med en marknadsundersökning vid filmfestivalen i England i oktober som visade på ett stort intresse. Sedan har jag ringt alla svenska filmare och alla gläds åt en ny mötesplats.
I stället för det bolag som tidigare drev festivalen har det nu bildats en förening, förutom Carina Möllerberg ingår Anders Wästfelt, Berit Wästfelt båda eldsjälar i Liden samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Johansson i styrelsen. Så småningom vill man involvera även filmare och kanske länsstyrelsen i ledningen också.
Den 1-4 december äger filmfestivalen rum och de filmer som kommer att visas i Lidenakademiens lokaler är öppna såväl för filmare som för allmänhet.
Vi ska låta filmarna själva presentera sina filmer så att det kan bli en dialog kring dem, säger Carina Möllerberg.
Förutom film kommer det att hållas seminarier och föreläsningar, bland andra är Mattias Klum inbjuden att tala. Mellan 50 och 100 filmare hoppas arrangörerna ska delta.
Vi försöker verkligen nå fram till kärnan av de aktiva. Sedan har vi tänkt att det ska bli en aktivitet varje år. Vartannat år som en mötes- och utbildningsplats vartannat som festival. I Liden kan vi också erbjuda enskilda arbetsplatser på en fäbodvall där man garanterat får vara ifred.
Hittills har NRK och tysk television liksom SCA ställt sig bakom som sponsorer. Carina Möllerberg hoppas att även SVT och finsk tv ska ansluta.

Mer läsning

Annons