Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturligt perfekta människor

/
  • I går hade någon Instagram-famous person hade lagt ut en bild på sitt nakna ansikte och skrivit en caption som mer eller mindre uppmanar andra till att låta huden vila och ta naturliga selfies. Fantastiskt tänker du kanske men detta triggade något i mig, delvis mitt osäkra undermedvetna men också den delen av mig som efter snart 23 år på jorden, är ganska trött på alla helvetes ideal.

Annons

I hela mitt liv har jag bombarderats med direkt och indirekt information om hur jag ska se ut. Hur jag ska klä mig, hur mitt ansikte ska se ut, hur mitt hår ska vara, hur mina lår ska vara och så vidare, och så vidare. Men i går när jag slö-scrollade på Facebook togs detta till en helt ny nivå. Någon Instagram-famous person hade lagt ut en bild på sitt nakna ansikte och skrivit en caption som mer eller mindre uppmanar andra till att låta huden vila och ta naturliga selfies. Fantastiskt tänker du kanske men detta triggade något i mig, delvis mitt osäkra undermedvetna men också den delen av mig som efter snart 23 år på jorden, är ganska trött på alla helvetes ideal.

Jag är inget fan av yta, det går enkelt att sticka hål på och det har ett bäst-före-datum. Allt det där andra så som personlighet och egenskaper, däremot, besitter ett djup och är mer bestående. Men här kommer ändå en mycket ytlig bekännelse. Utan smink ser jag ungefär ut som en tvättbjörn runt ögonen, mina porer syns tydligt, mina ögonbryn är ojämna och jag ser rätt trött ut, något som troligtvis beror på att jag är rätt trött. Jag kan gissa att många, tjejer och killar, kan relatera just nu och till saken hör, att det nakna ansiktet vars uppmaning till mig var att fota tvättbjörnen och posta på sociala medier, inte hade mörka ringar runt ögonen. Ett sammanträffande kan man ju tycka. Det hade heller inga blemmor eller synliga porer, inte ojämna ögonbryn och såg inte alls särskilt trött ut, snarare lite ärtig. Fantastiskt tänker jag, jag unnar hen verkligen denna vackra lilla nuna. Personen i fråga vill med största sannolikhet ingen något ont men faktum är att det enbart är ett bevis på att vi pushat idealet, om möjligt ännu längre. Ännu än gång ska vi pressas in i samhällets formar som egentligen inte går att passa in i, bara nu att vi ska vara naturliga. 

Men förvisso är det väl kanske bra att trenden går mot en mer naturell look, problemet är bara att det inte är naturell på riktigt, utan perfekt naturell. För vi snackar inte naturlig som i otrimmade ögonbryn, mensfinnar och en blick som avslöjar att du troligtvis sover för lite. Nej, ska det vara så ska det vara skavankfritt.

Och i en värld där vi är så hopplöst fixerade av utseende och prestationer är det mycket enkelt att känna sig värdelös. Men lösningen på problemet är så simpel att man vill ifrågasätta det. En klyscha kan man tycka men om vi slutade att fokusera så mycket på yta, så skulle vi se, hur mycket skönhet det bor i människan.

Mer läsning

Annons