Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätvandring kan bromsa internetdrogerna

/
  • Ulf Silling är övertygad om att spridningen av internetdroger kan bromsas om bara vuxenvärlden ser möjligheterna som finnas med nätet. Nyligen besökte han Sundsvall för att föreläsa om ungas säkerhet på internet.

Spridningen av nätdroger bland unga kan bromsas, det är internetexperten Ulf Silling övertygad om.
– Om vi kan se internet som en möjlighet och inte bara ett problem kan vi komma långt, säger han.

Annons

Silling föreläser om barns och ungas trygghet på internet, han ser problemen men också möjliga lösningar.

– Unga och vuxna lever på många sätt i skilda världar. För de unga är internet via mobilen självklart och då måste vi finnas där för att erbjuda hjälp i tid, säger Ulf Silling.

Han anser att unga med problem som googlar på nätet ofta hamnar på sajter där de kommer i kontakt med andra ungdomar som mår dåligt.

– I stället för att finna stöd från vuxna hamnar de på forum där unga tipsar varandra om självskador och olika piller, säger Ulf Silling.

Han skulle vilja se en nationell funktion på nätet där unga som mår dåligt kan få råd och chatta med experter dygnet runt.

– En enskild kommun har kanske inte de resurserna men om kommuner och län samarbetar vore det möjligt. I grunden handlar det om att vara där ungdomarna är när de behöver oss. Och i stället för att nattvandra kan vi behöva nätvandra, säger Ulf Silling.

Som positivt exempel nämner han Soctanter på nätet, Sveriges första socialrådgivning på internet, som startat i Malmö.

– Malmö har kommit långt. Det finns även andra kommuner i landet som satsat en del men för att verkligen nå några resultat tror jag på ett nationellt samarbete, och fördelen är att det samarbetet är fullt möjligt eftersom det inte spelar någon roll vart i Sverige man befinner sig när det gäller att ge stöd på internet, säger Ulf Selling.

Han poängterar vikten av att nå unga i tid.

– Kan vi nå unga som mår dåligt redan när de börjar söka efter information kan de besparas mycket lidande. När de kommer till socialtjänsten eller vårdcentralen har de i regel redan hunnit fara illa, säger Ulf Selling.

Här kan du läsa ST:s artikelserie #drogkampen som e-tidning.

Mer läsning

Annons