Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Navet blir utan vakter

Nu försvinner ordningsvakterna på Navet.
Trots att alla anser att deras insatser har ökat tryggheten.
– Det har verkligen blivit bättre ordning här, säger Laila Gustafsson som ofta vistas i området.

Annons

Förra sommaren infördes ordningsvakter på busstationen Navet efter åratal av återkommande bråk och stök på platsen. Varje dag, under ett antal timmar, patrullerade de.

Initiativet var politiskt och 100 000 kronor i månaden avsattes. Projektet har förlängts i ett par omgångar men i och med polisens nya arbetsmetoder förlängs nu inte tillståndet ytterligare.

– Polismyndigheten har, efter ett yttrande från lokalpolisområde Sundsvall, beslutat att inte förlänga förordnandet för ordningsvakter vid Navet, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Åslund.

– Vårt mål är att tryggheten ska öka och att kriminaliteten ska minska, och att vi ska komma närmare medborgarna.

Polisen bedömde under 2014 att man inte räckte till för att upprätthålla en tillräcklig ordning vid busstationen. Därför beviljades en ansökan från Sundsvalls kommun om att ha ordningsvakter.

Tomas Åslund anser att ordningsläget på platsen har förbättrats avsevärt.

– Jag vill verkligen betona att vakterna har gjort ett bra jobb men nu är det här högsta prioritet för oss och jag är övertygad om att det kommer att fungera, säger han.

Från och med första april kommer det alltså inte att finnas några ordningsvakter.

– Med fler poliser på gatan kommer vi inte att behöva dem, säger Gunnar Åberg, kommunens säkerhetschef.

– Målet med vakterna var att göra Navet tryggare och det visar våra undersökningar att många tycker att det blivit.

Han anser att polisens nya sätt att jobba kommer att förbättra situationen ytterligare. De kan ju förebygga brott på ett annat sätt.

– Missbrukarna blev väldigt medvetna om var den geografiska gränsen för ordningsvakternas befogenhet gick. De flyttade till den intilliggande parken, och polisen kan såklart jobba överallt vilket borde ge ett säkrare centrum, säger Gunnar Åberg.

Sundsvallsbon Laila Gustafsson vistas ofta i området och hon anser att tryggheten ökat avsevärt sedan vakterna började jobba.

– Jag har själv sett att många utsatta har fått en bra kontakt med dem och det bidrar självklart till att minska buset, säger hon.

Pengar för ordningsvakterna finns anslaget för resten av året.

– Vi ska, genom Trygghetsrådet, bjuda in till ett allmänt möte för att diskutera hur vi kan använda pengarna för att komplettera polisens jobb på bästa sätt, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tomas Åslund har en idé om hur pengarna kan användas:

– Möjligheten finns för kommunen att ha väktare där, vilket skulle kunna vara ett bra komplement till polisen trots att väktare inte har samma befogenheter som ordningsvakter, säger han.

Ordningsvakterna och deras vaktbolag konstaterar bara att förordnandet har gått ut och vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

Mer läsning