Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades sängplats på boendet efter sjukhusvård

/
  • Frälsningsarméns stödboende Klippangården har funnits sedan 1981 och för tio år sedan öppnade man även ett natthärberge.

En man som bor på Klippangården nekades komma in efter att ha fått vård på sjukhuset.
Lång väntan på akuten gjorde att klockan passerade 22.00 och efter det släpps man inte in på stödboendet.
– Vi har regler för när man får komma och det är tänkt som en hjälp för den enskilde, säger Maria Brännström, Frälsningsarméns boendechef.

Annons

Mannen sökte på söndagseftermiddagen vård på akuten men fick vänta länge eftersom det hela tiden kom mer akuta fall.

– Trycket på vården var högt men till slut fick han träffa en läkare, säger en vårdanställd som vill vara anonym.

Klockan blev efter midnatt innan mannen var undersökt.

– När vi hade konstaterat att det inte var någon fara med honom utan han tryggt kunde åka hem så hade han inget hem att åka till, säger vårdpersonen.

Mannen bor på Frälsningsarméns stödboende på Klippangården i Sundsvall och där får de skriva på ett kontrakt att vara inne före klockan tio på kvällen, annars får de vänta till på morgonen.

– Jag tycker att de borde kunna vara humanare i en sådan här situation som de inte kan styra över själva, säger vårdpersonen som själv ringde till boendet för att försöka få dem att göra ett undantag från reglerna.

På sjukhuset hade mannen fått blåsa för att kontrollera att han var nykter och han skulle få åka sjukresa fram till dörren.

– Det blev ändå nobben och mannen fick sova på en bårvagn här på sjukhuset. Vi kan ju inte bara skicka ut folk som inte har någonstans att ta vägen.

Sjukhuset har nu skrivit en så kallad avvikelse på händelsen eftersom han var medicinskt färdigbehandlad men inte hade någonstans att ta vägen.

Maria Brännström, som är verksamhetschef på Klippangården, berättar att de jobbar med människor med missbruksproblem och har nolltolerans mot droger.

Hon vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Vi har regler för när man får komma. De är tänkta som en hjälp för den enskilde att ta rätt beslut när det gäller att hålla sig nykter, säger Maria Brännström.

– Sedan gör vi undantag när det är planerat, till exempel ett biobesök. Då går det självklart bra att komma efter tio på kvällen.

Maria Brännström menar också att ett sjukbesök borde innebära att man får komma tillbaka sent. Eftersom hon hänvisar till sekretessen vill hon inte berätta varför det inte tilläts i det här fallet.

– Vi får titta på det här och se om det är något i våra rutiner som behöver ändras, säger hon.

Mer läsning

Annons