Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ner, ner, ner, nerför backen, ner

/

Femtio kilometer i timmen nedför Södrabacken, sedan upp med liften för ett andra åk. Det kan låta som vilken vanlig vinterdag som helst, men nu handlar det om Down Hill, cykelns eget störtlopp. På lördag är det dags för tävling på Södra berget i Sundsvall. - Att ge allt man kan, pressa sig så mycket det går och sedan känna adrenalinet pumpa när man kommer ned är underbart, säger Jon Bokrantz.

Annons
Downhill är precis lika tufft som det låter, om inte tuffare. Det handlar om att på cykel ta sig nerför en bana på snabbast möjliga tid, banan ligger dessutom i en riktigt brant backe.
För undertecknad som har svårt att ta sig till skolan med alla nedförsbackar så känns det ganska avlägset att slänga sig utför Södra bergets slalombacke i full fart. Att det finns modigare själar än mig råder det ingen tvekan om, och i helgen ska några av dem ställa upp i Sundsvalls första officiella Downhill tävling.


Nybildad sektion
Bakom tävlingen står den nybildade Downhill sektionen som är en del av skateföreningen Drakstaden.
Tankarna kring att starta en sektion för Downhill har funnits ett tag, men för två månader sedan blev det verklighet, säger MTB Drakstadens ord-förande och tillika Downhillcyklist Robert Norlin.
Sektionen består just nu av 30-talet killar i åldrarna 1530 år och skapades för att kunna nyttja skatelokalerna och anordna tävlingar.
I morgon är det alltså dags för premiär och upplagt för succé. Åkarna förväntas bli ett 30-tal, och kommer bland annat från Sundsvall, Stockholm, Åre och Piteå.


Första start
Första start är klockan 13.00 och åkarna kommer att ha två åk på sig där snabbaste tiden räknas. Banan har Sundsvallscyklisterna själva fixat men man har även tagit hjälp av en traktor för att underlätta arbetet. Jon Boktrantz och Joel Lilja är två unga sundsvallskillar som är riktigt bitna av Downhill.
Det är en extrem känsla att ligga på den yttersta gränsen och försöka åka så snabbt som möjligt, säger Jon.
Ingen av grabbarna säger att de är rädda när de åker, men att dem har respekt för de höga farterna.
Ibland känns det att det går riktigt fort, säger Joel. Och fort går det, att stå nedanför och se åkarna svischa nedför backen är en häftig känsla.


Skador
Med de höga farterna tycker man att skadorna borde komma, men varken Jon eller Joel har drabbats av någon allvarligare skada. Robert berättar dock att nackskador kan förekomma eftersom åkarna tippar över styret. Men annars verkar det som om skrapsår och en del stukningar är de vanligaste förekommande skadorna.


Dyra cyklar
Downhill är en sport där materialet är viktigt. Och smakar det så kostar det. En bra cykel kostar kring 25 000 kronor och går en framgaffel sönder så får man räkna med att lägga ut ca 10 000 kronor. Den övriga utrustningen består av en hel del skydd för rygg, armbågar, knän samt hjälm och handskar. Träningen består oftast av att åka ut med ett gäng kompisar, men föreningen hoppas att kunna ha liften i Södra berget igång för gemensam träning framöver.


Nästa sommar
Dessutom ska man nästa sommar ordna en Downhillcamp där man hoppas att stor stjärnan Johan Engström ska ställa upp och hjälpa till. Engström ska dessutom tävla imorgon och har en hel del meriter. Han har bland annat fyra SM guld, två Nordiska mästerskap och han har dessutom varit rankad femma i världen.
Han är lite av en legend, så där finns det mycket att lära sig, säger Jon. En riktig världsstjärna på plats imorgon alltså.
Snabbast
Både Robert och Jon har målsättningen att vara snabbaste Sundsvallsåkare i morgon, en hård kamp att vänta.
Joel däremot har sålt sin cykel och köper inte en ny förrän nästa säsong och tävlar därmed inte den här gången. Alla tre hoppas dock att tävlingen ska locka en hel del publik, och vill man se fart och fläkt utöver det vanliga ska man definitivt ta sig upp på Södra berget imorgon. För det är ju som ordföranden Robert Norlin säger:
Downhill är verkligen stenhårt!

Mer läsning

Annons