Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nerkylning av mat kräver mer personal

/
  • Christa Frankell Jonsson jobbar i mottagningsköket i Vibackeskolan. Hon tycker att det är bra att kommunen börjar med att kyla maten.

Sundsvalls kommun vill kyla ner maten som skickas till skolorna. En förändring som innebär fler lyft och mer jobb för den förhållandevis gamla och kvinnodominerade personalen. — Vi behöver bli fler. Annars går inte det här, säger Kerstin Persson, husmor vid Vibackeskolan.

Annons
Kommunen tänker investera närmare nio miljoner kronor i det nya sättet att hantera maten. Ambitionen är att få maten att hålla längre och på så vis skapa bättre kvalité.
För att klara av förändringarna krävs bland annat nya kylskåp, värmeskåp och i vissa fall spisar. Starten blir med några testskolor i början av nästa år.
Sedan vill politikerna att vi ska utvärdera hur det gått. Full fart blir det tidigast nästa höst, säger Margareta Frisentorp, ansvarig vid Sundsvalls kök.
Förskolorna har undantagits. Men för Vibackes del innebär en eventuell förändring stora omställningar. I mottagningsköket jobbar fyra personer, två på heltid och två på deltid.
Här behövs ny utrustning för totalt 700 000 kronor.
När allt är klart blir det fler arbetsmoment för personalen. Dels handlar det om fler lyft mellan frys och ugnar. Och personalen kommer också i större utsträckning få koka bland annat pasta.
Många av oss som jobbar så här är kvinnor över 50 år. Vi har redan slitit ut oss och blir vi inte fler kommer sjukskrivningstalen bli ännu högre, säger Kerstin Persson.
En idé har varit att flytta personalen vid mottagningsköken till fastighetskontoret och Sundsvalls kök. Men det vill inte skolan eftersom matlagningen ses som viktig del av elevernas vardag.
Och vi har inte kalkylerat med att det behövs någon mer personal för att klara de här förändringarna, säger Inga Bengtson ekonomichef vid barn- och utbildningskontoret.
Trots att det blir mer att göra tror Kerstin Persson och hennes kollegor i Vibackeköket på den förändring som är på gång. Att hålla maten varm i timmar, som i dag, är inte bra för kosten.
En tanke med förändringen är också att minska svinnet, alltså den mat som barnen slänger. En uppskattning som kommunen gjort visar att ett ton mat går till spillo varje dag.
Vi har otroligt lite svinn. Kanske en halv plåt om dagen för cirka 600 elever. Jag tror inte att det är ett särskilt stort problem, säger Kerstin Persson.
Kommunfullmäktige i Sundsvall tar ställning till ändringarna i måltidsorganisationen vid mötet idag.

Fakta Sundsvalls kommuns måltider
Hälften av skolornas mottagningskök, 20 stycken, planeras att få den nya kylmetoden. Den går ut på att maten tillagas och snabbt kyls ner till åtta grader.
Den kalla maten körs ut till skolorna i kylboxar och värms sedan i mottagningsköken. Men ris, potatis och pasta får mottagningsköken själv ordna.
Idag kostar måltidsverksamheten Sundsvalls kommun 84 miljoner netto och det produceras sammanlagt 3,9 miljoner måltider per år.

Mer läsning

Annons