Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njurunda Simsällskap samarbetar med skolorna

/
  • Idrottsläraren på Kyrkmons skola, Petra Lindblom, tycker att Njurunda Simsällskaps samarbete med skolorna är välkommet. Det kommer att öka simkunnigheten hos våra elever.

Njurunda Simsällskap inleder ett samarbete med skolorna i Njurunda. Larmrapporter under de senaste åren visar att simkunnigheten har minskat i landet. \"Vattenprovet\" heter projektet som startar nu i höst och ska vända trenden.

Annons
Svenska Simförbundet anser att många kommuner och skolor inte tar sitt fulla ansvar när det gäller simundervisningen i grundskolan.
Det kan bero på att läroplanen saknar en tydlig definition av vad simkunnighet innebär. Därmed blir det omöjligt att fastställa hur hög eller låg simkunnigheten är, säger generalsekreteraren Jan Olsson på Svenska Simförbundet.
Simförbunden och livräddningsorganisationerna i Norden har enats om när man kan kalla sig simkunnig.
\"Simkunnig är den som faller i vattnet och får huvudet under ytan. Efter att tagit sig upp till ytan simma 200 meter varav 50 meter på rygg i en följd.
Njurunda Simsällskaps initiativ att samarbeta med skolorn är jättebra. Nu får många fler chansen att lära sig simma, säger Petra Lindblom, idrottslärare vid Kyrkmons skola.
Svenska Simförbundets målsättning är att är att den samnordiska definitionen på simkunnighet skrivs in i grundskolans läroplan som en målsättning för elever i årskurs 5.
Vi vill också att skolans simkunnighetsmål ska uppnås redan i årskurs tre. Tidiga insatser ger bättre resultat enligt våra erfarenheter, säger Jan Olsson.
Simförbundet vill genom projektet Vattenprovet undersöka simkunnigheten hos alla elever i årkurs 3-5. Erbjuda gratis simundervisning till de som inte kan simma. Målet är att uppnå 100 procentig simkunnighet.
Vi kommer att avsätta miljonbelopp i projektmedel under de närmaste åren för att öka simkunnigheten genom projektet Vattenprovet. Våra simföreningar kan söka medel för att genomföra projektet tillsammans med skolledningen. Något som Njurunda Simsällskap har gjort, säger Jan Olsson.
Jan Olsson från Svenska Simförbundet menar det är en allvarlig social orättvisa som kan få allvarliga konsekvenser om unga itne lärt sig simma. Det finns simföreningar på nästa alla orter och kommuner och simundervisningen är deras största verksamhet.
Alla elever som går i årskurs 5 ska kunna simma, det står läroplanen. Så är det inte i verkligheten. Det allt för många som inte kan simma, säger Petra Lindblom.

Mer läsning

Annons