Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njurundas hemslöjdsförening ska föryngras

Njurundas hemslöjdsförening ska föryngras.
Sammanlagt ska 36 elever på Ängoms skola lära sig att väva.
— Det är fantastiskt bra att man kan rädda återväxten, säger Kerstin Åsander, medlem i hemslöjdsföreningen.

Annons
Idén föddes när eleverna i årskurs sex på Ängoms skola skulle prova på att väva på textilslöjden. Textillärare Katarina Frengen funderade på hur de skulle få testa det på bästa sätt, när hennes kollega, som är medlem i Hemsljödsföreninegen, tipsade om att de har en lokal i Kvissleby.
De tog kontakt med Hemslöjdsföreningen, som också tyckte att det var en bra idé.
Vi i slöjdföreningen vill gärna föryngra oss och man ska så fröna tidigt. Det enda sättet att väcka ett intresse är att låta dem få prova på, säger Kerstin Åsander, som undervisar barnen.
Två elever per gång tar Kerstin emot under ordinarie slöjdlektion och sammanlagt kommer hon att undervisa 36 elever i vävandets konst. Kurserna är på sluttampen nu och i går var det Christian Sjöbom och Anton Åsanders tur att trampa, trä och slå. Och liksom många av deras klasskamrater blev de positivt överraskade.
Jag kanske kan gå hit med min farmor sedan för hon brukar väva, säger Anton Åsander.
Ibland är det lite motstånd men sedan upptäcker de hur fort man kan lära sig det och hur roligt de är. Det är bra att vi kunde göra så här, annars hade eleverna inte fått chansen att prova något de tycker är kul, säger Katarina Frengen.
Christian Sjöbom har valt en vävstol där man väver med tuskaft-tekniken. Kerstin berättar att det är en gammal tekniken som använts på en drygt 8 000 år gammal väv.
Det här var inte så svårt. Det där är svårare, säger han och pekar på vävstolar som används för att göra dukar och bonader med olika mönster.
Varje elev får en och en halv timme på sig att prova på vävandet. Kerstin hade räknat med att eleverna skulle hinna väva cirka femtio centimeter på den tiden, med tanke på att de flesta aldrig suttit vid en vävstol förut. Men den som leder ligan har vävt 88 centimeter.
Det är så fantastiskt att se, de blir så inne i det på en gång. Vi förstår att de inte kommer att komma jämt efter det här men vi sår ett frö. Kanske kan vi locka hit mamma eller farmor, säger Kerstin Åsander.

Mer läsning

Annons