Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolby Alpina Skidklubb satsar vidare

Nolby Alpina Skidklubb satsar vidare. Med hjälp av bygdemedel på 200 000 kronor ska det bli ett rymligare café. Närmare bestämt 58 kvadratmeter. Klubben driver sedan 1995 Nolbybacken på ideell
basis.

Annons
Sundsvalls kommun överlät skidanläggning till Nolby Alpina Skidklubb 1995, då hade backen legat i malpåse sedan 1992. Under en tioårsperiod har de nya ägarna pumpat in i runda svängar tre miljoner i Nolbybacken.
Bland annat har vi byggt en barnbacke. Den stod färdig 2002 och har visat sig populär bland barnfamiljerna. Det känns positivt att se att barnen har roligt i pisten. Den fungerar som en ungdomsgård, en naturlig mötesplats, säger John Hägglund, styrelseledamot i Nolby Alpina Skidklubb.

100 sittplatser
Café Slalom som nu ska byggas ut är en samlingslokal som när ombygget står klart får drygt 100 sittplatser, Det blir en förbättrad service i anläggningen. Fler toaletter och möjligheter att servera mer avancerade godsaker. Säsongen 2003-2004 hade Nolbybacken 22 000 registrerade besökare enligt Svenska Liftägarorganisationen SLAO:s statistik.
Vi som driver anläggningen är alla skidåkare och därför tror jag vi vet vad som behövs och vad våra besökare kräver. Lördagar och söndagar har vi omkring 250 besökare dagligen, säger John Hägglund.
Klubben samarbetar med Skistar i Vemdalen. De vet att Sundsvall är ett stort uppsamlingsområde för skidintresserade.

Har äganderätten
Från och med första januari i år har man äganderätten till marken till hela anläggningen inklusive Café Slalom.
Klubbens målsättning är att inte skuldsätta sig. Våra första år var ekonomiskt tunga men styrelsen lyckades sanera ekonomin. De åren har vi minnet och vi ska inte hamna i den fällan igen, säger John Hägglund.
Det kostar pengar att driva en skidanläggning. Pistmaskinen är finskt monster som klubben hyr för 150 000 kronor per år. Den totala kostnaden hamnar på 1,5 miljoner kronor om året. Man gör stora delar av snön själv och vattnet tas från Ljungan. Nästan allt arbete görs gratis.
Skidsäsongen sträcker sig från första november till 15 april om vädergudarna vill, säger John Hägglund.

Mer läsning

Annons