Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolbyföretag röjer upp efter Gudrun

Sedan första januari i år är Jämtlands Linjebyggare AB etablerade i Nolby.
— Vi har haft tio egna gubbar plus lika många inlejda. Efter orkanen "Gudrun" har så många stolpar och ledningar totalförstörts att man måste bygga helt nya ledningssträckningar, vilket kommer att ta tid, säger Tomas Åberg, arbetschef vid Jämtland Linjebyggare.

Annons
Totalt är det cirka 2000 mil elnät som är skadat och måste återuppbyggas. 200 mil av dessa kräver nybyggnation. Det kräver stora resurser. En av resurserna är Nolbyföretaget.
Vi har nu genomfört fas ett. Där vi så snabbt som möjligt sett till att så många hushåll som möjligt fått ström. Reparationsarbetet började med de största kraftledningarna. I första hand försöker vi välja ledningar efter hur många kunder som kommer att få strömmen tillbaks. Samhällsnyttiga funktioner har prioriteras. Det är i många fall inte permanenta åtgärder vi gjort, nu åker vid ned och utför fas två där vi säkerställer den permanenta anäggningen, säger Tomas Åberg

Högspänningsnät
Regionnätet och högspänningsnäten övervakas från driftcentralerna och man kan därför se hur många linjer som har spänning och som inte har det. När det gäller lågspänningsledningarna måste kunden anmäla att elen saknas. Här finns ingen övervakning. De linjer som inte fungerar måste först felsökas och därefter repareras eller i sämsta fall byggas upp på nytt.
Förödelsen i skogen är i vissa områden total. Det var svårt att hitta ledningarna under all bråten. Allt var förstört. Det innebär att vi på många sträckor blir tvungna att bygga, tillsammans med Sydkraft Nät, helt nya ledningar totalt cirka 200 mil, säger Tomas Åberg.
Många röster hörs nu i dagarna om att gräva ned elledningar i backen. Något som Tomas Åberg är tveksam till. om det är den bästa åtgärden.
Eftersom det handlar om långa sträckor kabel kan de bli svårt och tidsödande att hitta felet på kaveln, säger tomas Åberg.

Inga trädsäkra ledningsgator
Varför omfattningen av skadorna på elnäten i södra Sverige där hela orter slogs ut, beror enligt Tomas Åberg på att man inte har trädsäkra elledningsgator som vi har här i Norrland. Här finns det breda ledningsgator och träden kan inte ramla över ledningarna.
Sydkrafts fältservice har alltså övertagits av Jämtlands Linjebyggare sedan årsskiftet.
Vi ska vara ett kundnära företag och hjälpa till vid strömavbrott, nyinstallationer och felsökning. Vi sysslar också med tele- och dat, säger Tomas Åberg.

Mer läsning

Annons