Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Norra berget kan bli som Skansen"

/

Ett norrländskt Skansen.
Det kan det bli av Norra berget – om Kjell Lönnå får bestämma.
– Jag ser det som en slumrande möjlighet för staden att expandera, säger han.

Annons

I många år har Kjell Lönnå, Sundsvalls mesta körledare och TV-personlighet, haft idén att göra Norra berget till en större attraktion än vad det är i dag.

Han säger att han länge har tyckt att Norra berget borde prioriteras framför andra utvecklingsmöjligheter.

– Det finns en så stor potential och det är en så stor yta, så det går att göra väldigt mycket på berget. Sen är ju utsikten helt fantastisk också och liknar Skansen lite, säger Kjell Lönnå.

Han säger att det krävs något mer än Stenstan och Birsta, för att människor ska vilja besöka Sundsvall.

– Det krävs att kommunen vågar satsa, vågar vara entusiaster, för att Norra berget ska kunna bli ett norrländskt centrum.

Under åren har han hunnit få många idéer om hur han vill utveckla berget. Han var bland annat initiativtagare till "Tre dar på berget" som gjordes tillsammans med SVT och blev en stor succé.

Några av Kjell Lönnås idéer för berget: En stor fast utomhusscen, en liten sockenkyrka med många aktiviteter som bröllop, gudstjänster eller mindre konserter, en utveckling av dammsystemet, och en upplyst skridskobana på vintern där det även spelas musik.

Han vill också förbättra den befintliga trappan upp till bergets topp.

– Trappan skulle bli en attraktion i sig och det skulle bli ett måste att bestiga den: "Har du inte gått trappan? Du måste gå trappan!", säger han entusiastiskt.

Han har varit i kontakt med arkitekter som gjort skisser på hur det skulle se ut och han har även haft ett möte där han presenterat hela idén med berget.

Även Sundsvalls kommun är positiv till idén.

– Alla tycker väl att det är en bra idé, men det gäller att ta tag i den.

Han tycker personligen att det kanske satsas för mycket på stora idrottsanläggningar och för lite på allmänhetens friluftsliv i stort.

– Det finns så mycket att göra, och jag tror att Norra berget skulle kunna bli en otrolig attraktion och locka väldigt många människor. Och naturligtvis borde Grankotten vara öppen varje dag för allmänheten, säger han.

Mer läsning