Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Bergets vandrarhem tia på Sverigelistan

Svenska Turistföreningen (STF) har sammanlagt 320 vandrarhem i Sverige. Ungefär hälften av dem är helårsöppna. Ett av dem som hade flest gästnätter under 2004 ligger på Norra berget i Sundsvall.

Annons
Under 2004 hade STF:s Vandrarhem i Sundsvall 15 208 gästnätter. Det gör att det hamnar som nummer tio på Svenska Turistföreningens lista. Före Sundsvall placerar sig ett antal vandrarhem i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.
Vi brukar ligga högt upp på listan, säger Per Sundström som driver STF:s Vandrarhem uppe på Norra berget.
Att bo på vandrarhem har under åren förändrats. Tidigare, berättar Per Sundström, fick man inte boka mer än tre nätter och på morgonen måste tio procent av kapaciteten vara ledig för nya gäster. Men de reglerna, säger han, togs bort för ungefär 15 år sedan.
Han berättar också att vandrarhemmet på Norra berget har 140 bäddar i cirka 60 rum som håller modern standard. Det finns även tillgång till självhushåll och där brukar många av de som bor under längre perioder träffas för att laga mat och umgås.
Det kan till exempel vara hantverkare eller handelsresande som för tillfället arbetar på orten, säger Per Sundström.
Man behöver inte vara medlem i STF för att bo på vandrarhemmet men som medlem får man rabatt. I priset, när man bor på vandrarhem, ingår inte lakan och städa rummet får man själv göra när man lämnar det. Den servicen finns naturligtvis att köpa, men då stiger priserna. Ett rum med dusch teve och toalett kostar cirka 400 kronor per dygn.
Per Sundström har jobbat på vandrarhemmet i cirka tio år och drivit det i sex år. Under högsäsong har han fyra heltidsanställda och under lågsäsong två. Han trivs bra och berättar att besökarna kommer från många olika grupper. Det är allt från idrottsklubbar och turister från både när och fjärran till ett 20-tal bröllopsgäster per år.
Säsongen drar igång på halvfart i maj sedan startar den rejält efter midsommar, säger Per Sundström.

Fakta STF-vandrarhem med flest gästnätter 2004
NamnAntal
Af Chapman/Skeppsholmen Stockholm85 819
Zinkensdamm Stockholm84 703
Fridhemsplan Stockholm37 841
Långholmen Stockholm35 375
Slottsskogen Göteborg34 639
Malmö28 326
Stigbergsliden Göteborg23 363
Möndal/Torrekulla Turiststation17 214
Helsingborg/Miatorp16 095
Sundsvall15 208
Källa: Svenska Turistföreningen

Mer läsning

Annons