Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrköpingsbor erkänner ecstasylangning

Fem Norrköpingsbor blev de första att åtalas i ecstasyhärvan som utreds av åklagare i Sundsvall. Det handlar om cirka 700 tabletter som de köpt av en langare i Malmö och sålt i sin hemstad.

Annons
Ecstasyhärvan började med att två Sundsvallsspanare fattade misstankar mot två killar på Obs-parkeringen i Bydalen.
Ett 70-tal personer runt om i landet är enligt kammaråklagare Katarina Eriksson misstänkta i jättehärvan. Och så sent som i går eftermiddag häktades ytterligare en ung man en 20-åring från Kiruna. Han är misstänkt för narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.
Åtalen kommer att väckas stad för stad i takt med att utredningarna blir klara. Men alla rättegångar planeras i nuläget till Sundsvalls tingsrätt.
Först ut blir killarna från Norrköping som nu åtalas för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. Fyra av dem är 1822 år gamla, medan den femte är en 45-åring som åtalas för ringa narkotikabrott.
De fyra ungdomarna har erkänt att de hanterat två partier ecstasy. Det första på 200 tabletter och det andra på 500.
Polisen har lyckats spåra deras affärer genom att kartlägga postförsändelser och telefontrafik från en ung polisson i Malmö. Han var tidigare platschef på ett välkänt telemarketing-företag men fick sparken sedan kontorets lönsamhet inte svarat upp mot förväntningarna.
Polisen har kunnat kartlägga hur han skickat paket med knark till främst ungdomar i hela landet. I de förhör som offentliggjorts medger han knarkaffärer med Norrköpingskillarna, men säger att han i själva verket agerat \"målvakt\" åt några \"uppdragsgivare\".
Hans roll har varit att upplåta sitt bankkonto för inbetalningar från kunderna, och att posta paketen. De har innehållit ecstasy, hasch och amfetamin, men han har också skött försäljning av datorutrustnig och mobiltelefoner. Med jämna mellanrum kom \"uppdragsgivarna\" och hämtade pengar och lämnade mer knark. En av Norrköpingskillarna har hört honom berätta att han förmedlat mer än 7 000 ecstasytabletter på det här sättet. Malmöbon kommer att åtalas först senare, polisen har ännu inte utrett hela omfattningen av hans affärer.
Rättegången mot Norrköpingsborna inleds 3 oktober.

Mer läsning

Annons