Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländska frågor lockade många

/
  • Forskaren, författaren och programledaren Bi Puranen inledde kvällen.
  • Paneldebatt med moderatorn Kjell Carnbro, Tunadalsfabrikens chef Katarina Levin, moderatorn Tomas Melander, Terese Bengard från Hela Sverige ska leva och Peter Löthman hälso och sjukvårdsdirektör Sundsvall.

Avskaffa strandskyddet, skriv av studieskulder och slopa arbetsgivaravgiften.
Så ska vi locka mer människor till Norrland.
– Vi har malmen, vattenkraften och skogen att sätta emot, säger Bi Puranen.

Annons

Forskaren och författaren Bi Puranen hade rollen som inledare och provokatör när tankesmedjan Framtidstanken bjöd in till paneldebatt. Spegelbaren på Knaust var fullsatt och kvällens tema var "Männen styr – kvinnorna flyr. Norrland i ett nötskal". Representanter från näringslivet, politiker, kultur och media minglade tillsammans med andra samhällsintresserade. En av moderatorerna, Kjell Carnbro, menade att det finns anledning att oroa sig för utvecklingen i Norrland. Fler kvinnor än män lämnar regionen samtidigt som det är flickorna som har de bästa betygen. Bi Puranen ser inget problem i sig att kvinnorna lämnar Norrland. Utmaningen ligger i att få dem tillbaka.

– Det är sunt med nyfikenhet. Vi måste tro på lyftkraften i deras vingar. Ska man lära sig simma ska man ut på djupt vatten. Vårt uppdrag är att få tillbaka dem till Norrland, säger Bi Puranen.

Ett av sätten att locka tillbaka dem kan vara att avskriva studielånet. Efter fem år är man skuldfri mot CSN. Ett annat sätt är att avskaffa strandskyddet i Norrland.

– Glöm regelverken. I Norrland ska man få bygga och bo där det är attraktivt för människor. Vi levererar malmen, vattenkraften och skogen och vi måste bli starka i kraven. Då vill vi ha de här lättnaderna för att Norrland ska bli levande. Nu är tiden mogen för det, säger Bi Puranen.

Hon berättar om en levande landsbygd i Norge med en helt annan glesbygdspolitik där det finns folk överallt.

– Det har inte med oljan att göra. Det har med viljan.

Kvällen avslutades med paneldebatt med bland annat Mia Kainz. Hon har ett förflutet inom förvarsmakten och jobbar nu som internationell kommunikatör i Wien. Med erfarenheter som ung kvinnlig chef inom mansdominerade yrken passade hon på att ge männen i församlingen en känga.

– När ni säger att ni inte hittar några kompetenta kvinnor så är det skitsnack. Det är bara att de inte finns i ert nätverk i bastun.

Framtidstanken vill belysa den norrländska samtiden och skapa opinion kring framtiden. Ingrid Thyberg från föreningen var nöjd med kvällens arrangemang.

– Det känns jättekul. Vi har olika publik varje gång. I kväll har det varit många kvinnor här och det visar på ett stort engagemang för frågan.

Nästa gång Framtidsbaren arrangeras är temat "Våra Norrländska huvudstäder".

Mer läsning

Annons