Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrvidden skyndar på bygget i Birsta

Norrvidden driver på för en ovanligt snabb planändring i södra Birsta. Samtidigt tappar Norrtornet tempo öster om motorvägen där trafikläget blivit ett hinder på vägen. Målet är att bygga Birstas nya handelscentrum. Och för att vinna racet ställer Norrvidden sina resurser till kommunens förfogande.

Annons
Ingen har intresse av att det drar ut på tiden i onödan, men jag bedömer definitivt deras tidsplan som orealistisk, säger Jan Dahl, chef för Sundsvalls kommuns planavdelning.
Kampen hårdnar mellan exploatörerna i Birsta. Fastighetsbolagen Norrvidden och Norrtornet utklassar allt motstånd i fråga om storslagna planer.
* Söder om Klökanvägen vill Norrvidden exploatera upp till 25000 kvadratmeter ny handelsyta.
* Öster om motorvägen, i Radiodalen, vill Norrtornet exploatera upp till det tredubbla, 72 000 kvadratmeter.
Båda har dessutom en stor livsmedelskedja i fokus. Oavsett om kedjan heter Ica, KF, Storwillys eller något annat ska den bli dragplåster i Birstas nästa handelsnav. Men för att vinna racet krävs en färdig detaljplan.
Naturligtvis är det bra om vi kan presentera en konkret tidsplan för de intressenter vi för samtal med. Och självklart är det önskvärt med en så kort tidshorisont som möjligt, säger Hans Axelsson, affärsutvecklingschef på Norrvidden.
Hans budskap till kommunen är tydligt: Norrvidden vill ha ny detaljplan inom sju månader. För att undvika onödig tidsspillan ställer de dessutom sina resurser till kommunens förfogande.
Det är väldigt vanligt att man gör så, konstaterar Hans Axelsson.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande, K Lennart Andersson (s) ställer sig bakom Norrviddens optimistiska tidsplan. På planavdelningen är Jan Dahl mer krass:
En sådan här process brukar ta minst ett år. Många månader går åt till byråkrati och till rättssäkerhetstid. Eftersom det här dessutom handlar om en principiellt viktig plan är det fullmäktige som ska ta beslutet. Bara där går ett par månader extra.
På andra sidan motorvägen, i Radiodalen, har planläggningen pågått flera år. Och Norrtornets Birger Sandgren vet att det finns risker med att vänta.
Birstas brist har varit att många aktörer åkt förbi och etablerat sig någon annanstans, eftersom de här större enheterna krävt så stora ytor, säger han.
Han tonar också ned betydelsen av att komma före Norrvidden i planracet.
Visst är vi lika angelägna som de om att bli klara, men samtidigt har vi ju helt andra planförutsättningar på vår sida där mycket måste starta från ruta ett, säger han.
Där ser trafikfrågorna ut att bli ett hinder på vägen. Till exempel anser Vägverket att det saknas tillräckligt med kunskap om hur trafiksituationen blir om vid full utbyggnad.
På andra sidan motorvägen ser läget annorlunda ut. Norrvidden blir granne med nybyggda trafikplats Södra Birsta och det ser onekligen ut att bli en gräddfil.
Mer läsning

Annons