Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska sopor het vara för Sundsvall Energi

Nu har de börjat landa. Norska blöjor, kaffesumpar, matrester och andra hushållssopor är sedan årsskiftet vardag på Blåberget. Från och med 2007 ska importen uppgå till 20000 ton årligen.

Annons
Det är svårt att se att långtradaren är en sopbil. Den skulle lika gärna kunna innehålla mat, möbler eller kanske blommor.
Men nu är det frågan om 20 ton sopor från Asker, några mil utanför Oslo.
Chauffören Oddmund Olsen skulle egentligen ha lämnat lasten vid avfallsanläggningen i Norrköping. Men där har man haft driftproblem så det blev Sundsvall i stället.
Det handlar om en transport på drygt 80 mil - enkel resa.
Vi ska ta våra produkter så nära som möjligt. På sikt kommer transportens avstånd att avgöra. Det här är ett undantagsfall eftersom de hade bekymmer i Norrköping, säger Hans-Erik Olsson chef för kommunens renhållningsbolag Reko.
Första kvartalet i år har Reko tagit emot 262 ton sopor från Norge. I huvudsak kommer avfallet från Mo i Rana och Trondheim.
Framöver blir transporterna en än vanligare syn i Sundsvall. Planen är att ta emot 6000 ton från vårt västra grannland 2005. Nästa år ökar mängden till 10000 ton och därefter 20000 ton årligen.
På längre sikt hoppas vi kunna bygga upp avtal där transporterna kan gå via tåg. Men för det krävs en relation under några år. Det är inget vi börjar med, säger Hans-Erik Olsson.
Att Reko och moderbolaget Sundsvall Energi blickar över gränsen beror på att den lokala marknaden inte bedöms vara tillräcklig.
När den nya jättesatsningen på sopförbränning i Korsta står klar 2007 behöver Sundsvall Energi ta emot 200000 ton årligen för att klara behoven. De mängderna finns inte i regionen idag.
I Kiruna har liknande sopimport skapat stort rabalder. Dålig hantering har gjort att soporna blivit liggande alldeles för länge. Det i sin tur har gjort att hundratals brunråttor bosatt sig på tippen.
På Blåbergstippen finns råttor, om än i mindre omfattning. Dessutom syns en del rävar, vildkattor och en och annan berguv.
Vi har haft extra uppsikt på det norska avfallet och det är ingen större skillnad mot vårt egna. Kanske lite mer plastsäckar, säger Hans Erik Olsson.
Oddmund Olsen har sovit över i sin lastbil intill Blåberget. När grindarna öppnar kör han in, väger, registrerar och tippar på planen bredvid industrikrossen.
När han är klar är det dags att tvätta ur lastutrymmena. Därefter kör Oddmund vidare till Gävle för att lasta bilen med trävaror innan han kör hem till Norge igen.
Det är ju lite konstigt att vi inte kommit längre med sophanteringen hemma. Fast å andra sidan är det här bra eftersom det ger mig jobb, säger chauffören som själv bor i Örje vid norska gränsen, lite söder om Oslo.

Mer läsning

Annons